FIFe stemt niet over verbeteren uiterlijk Perzische kat

Pers

Vorige week berichtten we over het goede voornemen van de FIFe, de internationale organisatie voor de kattenfokkerij, om in het keuringsreglement punten op te nemen voor de vorm van de kop van Perzische katten. Dit om het uiterlijk van deze katten gezonder te maken, wat hard nodig is. Kortsnuitige katten hebben ernstige gezondheidsproblemen, waaronder benauwdheid, gebitsproblemen en oogaandoeningen.

Meerdere dierenrechtenorganisaties mailden de FIFe

Dier&Recht nam contact op met de FIFe om te benadrukken dat het bij deze punten echt om gezondheid moet gaan. Meerdere dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Caring Vets, International Cat Care, de Noorse dierenbescherming, de Finse dierenbescherming, de Zweedse dierenbescherming en de internationale organisatie tegen brachycefalie, deden hetzelfde. Al deze organisaties benadrukten dat de huidige rasstandaard de gezondheid van de Perzische kat in de weg staat, en gaven aan hoe dat met het toekennen van punten verbeterd kan worden.

Gemiste kans: er werd niet over het onderwerp gestemd

Op het allerlaatste moment werd er een wijziging aangebracht in het voorstel van de FIFe, waardoor het blijkbaar niet ter stemming kon worden gebracht binnen de organisatie. Dat betekent dat er dit jaar niets verandert, en dat extreem zieke katten aangesloten bij de FIFe nog steeds prijzen kunnen winnen. Dat is slecht nieuws en een gemiste kans!

Volgend jaar nieuwe kansen

Volgend jaar komt het onderwerp opnieuw op de agenda. Het lijkt erop dat de FIFe ervoor openstaat om de discussie over dit onderwerp aan te gaan. Niet voor niets wijzigden ze op het allerlaatste moment nog het voorstel ter verbetering van de kop van de Pers.

Dier&Recht gaat dit jaar veel aandacht besteden aan het ongezonde uiterlijk van de Pers. We gaan de druk opvoeren bij fokkers en bij de overheid, zodat Perzen snel van hun extreem korte snuit afkomen! Het mag duidelijk zijn dat we niet alleen staan in onze missie.

Geen nieuws missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.