FIFe wil gezondheid van Perzische katten verbeteren

Kleine pers

In steeds bredere kring groeit het besef dat katten met een korte snuit lijden. Ook de FIFe, de internationale organisatie die stambomen voor raskatten uitgeeft, is zich hiervan bewust. De kwestie staat op de agenda van hun jaarvergadering. 

Aandacht voor de vorm van de kop van Perzische katten

Op de vergadering (30/31 mei 2019) is voorgesteld om in het keuringsreglement voor Perzische katten vijf punten op te nemen die betrekking hebben op de vorm van de kop. Op pagina 18 van de agenda valt te lezen:

There has lately been a lot of concern among the public and many breeders about the health of pets with brachycephalic heads. This change would be a way to emphasize the importance of a well balanced head shape in the Exotic and Persian cats. To give 15 points just to the colour of the eyes seems very much when there are many important characteristics in the shape of the head, eyes, jaws and teeth that should be considered when judging these breeds…

Helaas wordt er daarna onvoldoende aangegeven hoe een gezonde kop eruit moet zien. De focus ligt vooral op uiterlijk, en niet op gezondheid.

Dier&Recht heeft de FIFe aangeschreven

Dier&Recht heeft de FIFe daarom benaderd en specifiek aangegeven waar een gezonde kop aan moet voldoen. Bijvoorbeeld: een neus moet normale neusvleugels hebben en wijd open neusgaten; de bovenkant van de neus mag nooit boven de onderkant van de ogen uitkomen; de neus moet lengte hebben en mag niet terugvallen in de schedel; de ogen mogen niet uitpuilen; de ogen mogen niet tranen; scheelkijken mag niet.

Verder heeft Dier&Recht erop aangedrongen dat katten die niet aan deze punten voldoen, gediskwalificeerd zullen worden, zowel voor shows als voor de fokkerij. Zulke katten moeten geen prijzen krijgen – en er moet al helemaal niet mee worden gefokt!

Tot slot hebben we erop gewezen dat ook de Brits korthaar tegenwoordig deze schadelijke uiterlijke kenmerken heeft, en dat de nieuwe regels dus ook voor dit ras doorgevoerd moeten worden.

We houden je op de hoogte

We zijn blij dat de FIFe iets wil doen aan deze misstand! We hopen van harte dat de door ons genoemde punten zullen worden opgenomen in de reglementen voor alle kortsnuitige kattenrassen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief van RaskattenWijzer als je op de hoogte wilt blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.