Europese Commissie reageert teleurstellend op oproep einde vlees- en zuivelpromotie

Zuivelpromotie vleespromotie
De Europese Unie steekt miljoenen euro's belastinggeld in vlees- en zuivelreclames.

De Europese Commissie wil de EU-subsidies voor vlees- en zuivelreclames niet beëindigen. Dat schrijft Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski in een reactie op onze brief. Daarin vroegen vijftig organisaties, waaronder Dier&Recht, de Europese Commissie om promotiesubsidies alleen nog toe te kennen aan plantaardige producten.

Organisaties pleiten voor einde promotiesubsidies vlees en zuivel

Het is bizar dat de EU jaarlijks nog altijd tientallen miljoenen euro’s belastinggeld uitgeeft aan reclames voor vervuilende en dieronvriendelijke producten. Eerder dit jaar sloten wij ons aan bij de oproep van ProVeg aan de Europese Commissie om te stoppen met het promoten van vlees- en zuivel. Wij willen dat alleen duurzame en gezonde plantaardige producten Europese promotiesubsidies kunnen krijgen.

Europese Commissie wil alleen minder rood en bewerkt vlees

Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski erkent in zijn antwoord dat een meer plantaardig dieet beter is voor het klimaat en onze gezondheid. Maar helaas wil de Eurocommissaris zich alleen inzetten om de consumptie van rood en bewerkt vlees te verminderen. We hopen dat de Europese Commissie snel inziet dat álle dierlijke producten een hoge klimaatimpact hebben in vergelijking met plantaardig voedsel. Om over het dierenleed nog maar te zwijgen.

EU-burgers in verzet tegen vleesreclames

Door heel Europa zijn organisaties en burgers de afgelopen jaren in verzet gekomen tegen de huidige reclamesubsidies. In een door de Europese Commissie georganiseerde enquête lieten Europese burgers duidelijk van zich horen: maar liefst 95% van de deelnemers wil dat de EU stopt met het financieren van vlees- en zuivelreclames!

Dit is hét moment voor verandering

De Europese Commissie werkt aan een herziening van de regels rondom promotiesubsidies. De uitkomst daarvan wordt in 2022 verwacht. Omdat de miljoenensteun voor de promotie van vlees en zuivel haaks staat op de Europese klimaat- en gezondheidsambities, is wat ons betreft de opdracht helder: dit is hét moment om een einde te maken aan deze onduurzame verspilling van belastinggeld.

Vind jij subsidies voor vlees- en zuivelreclames ook niet meer van deze tijd? Steun onze strijd met een donatie!

Deel dit artikel
Erik Peschier

Dieren hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving geëxploiteerd als gebruiksartikel of ter vermaak van de mens. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige (voedsel)systeem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.