Europese Commissie reageert teleurstellend op oproep einde vlees- en zuivelpromotie

Zuivelpromotie vleespromotie
De Europese Unie steekt miljoenen euro's belastinggeld in vlees- en zuivelreclames.

De Europese Commissie wil de EU-subsidies voor vlees- en zuivelreclames niet beëindigen. Dat schrijft Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski in een reactie op onze brief. Daarin vroegen vijftig organisaties, waaronder Dier&Recht, de Europese Commissie om promotiesubsidies alleen nog toe te kennen aan plantaardige producten.

Organisaties pleiten voor einde promotiesubsidies vlees en zuivel

Het is bizar dat de EU jaarlijks nog altijd tientallen miljoenen euro’s belastinggeld uitgeeft aan reclames voor vervuilende en dieronvriendelijke producten. Eerder dit jaar sloten wij ons aan bij de oproep van ProVeg aan de Europese Commissie om te stoppen met het promoten van vlees- en zuivel. Wij willen dat alleen duurzame en gezonde plantaardige producten Europese promotiesubsidies kunnen krijgen.

Europese Commissie wil alleen minder rood en bewerkt vlees

Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski erkent in zijn antwoord dat een meer plantaardig dieet beter is voor het klimaat en onze gezondheid. Maar helaas wil de Eurocommissaris zich alleen inzetten om de consumptie van rood en bewerkt vlees te verminderen. We hopen dat de Europese Commissie snel inziet dat álle dierlijke producten een hoge klimaatimpact hebben in vergelijking met plantaardig voedsel. Om over het dierenleed nog maar te zwijgen.

EU-burgers in verzet tegen vleesreclames

Door heel Europa zijn organisaties en burgers de afgelopen jaren in verzet gekomen tegen de huidige reclamesubsidies. In een door de Europese Commissie georganiseerde enquête lieten Europese burgers duidelijk van zich horen: maar liefst 95% van de deelnemers wil dat de EU stopt met het financieren van vlees- en zuivelreclames!

Dit is hét moment voor verandering

De Europese Commissie werkt aan een herziening van de regels rondom promotiesubsidies. De uitkomst daarvan wordt in 2022 verwacht. Omdat de miljoenensteun voor de promotie van vlees en zuivel haaks staat op de Europese klimaat- en gezondheidsambities, is wat ons betreft de opdracht helder: dit is hét moment om een einde te maken aan deze onduurzame verspilling van belastinggeld.

Vind jij subsidies voor vlees- en zuivelreclames ook niet meer van deze tijd? Steun onze strijd met een donatie!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker op de campagnes voor landbouwhuisdieren zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!