Europees Parlement wil strengere regels diertransporten, maar niet zó streng

kalf
Het Europees Parlement wil dat kalfjes tot vier weken oud alleen nog worden vervoerd over afstanden korter dan 50 kilometer. Foto: Jo-Anne McArthur / Animal Equality

Het Europees Parlement stemde donderdag vóór aanbevelingen voor strengere regels voor diertransporten, maar pas nadat de inhoud van die voorstellen was afgezwakt. Zo haalde de aanbeveling om hoogzwangere dieren niet meer te vervoeren het niet. Ook werd de aanbeveling voor een minimale transportleeftijd voor jonge dieren van vijf weken verlaagd naar vier weken, en werd een uitzondering voor korte afstanden toegevoegd.

Transportregels niet goed nageleefd

Voorafgaand aan de stemming deed een parlementaire enquêtecommissie anderhalf jaar onderzoek naar diertransporten en concludeerde dat de Europese transportregels niet goed worden gevolgd. “De EU voldoet niet aan haar plicht om te zorgen dat het goed gaat met dieren tijdens het gehele transport van vertrek tot aan de plaats van bestemming,” stelt de onderzoekscommissie. Ze kwam met een reeks voorstellen voor nieuwe regelgeving, waar het Europees Parlement gisteren over stemde.

Aanbevelingen bieden veel ruimte voor uitzonderingen

Door een aantal voorstellen af te zwakken, heeft het Europees Parlement een unieke kans laten liggen om het welzijn van dieren op transport te waarborgen. Het is schandalig dat het Parlement hoogzwangere, kwetsbare en jonge dieren niet de bescherming wil geven die ze verdienen!

Daarnaast laten sommige aangenomen aanbevelingen veel ruimte voor uitzonderingen. Zo wil het Parlement een maximale transporttijd van 8 uur voor slachthuistransporten, maar worden sommige gebieden van die regel uitgezonderd.

Geen verbod langeafstandstransporten

Voorstellen van de Partij voor de Dieren om de aanbevelingen van de onderzoekscommissie juist strenger te maken werden weggestemd. Zo komt er geen verbod op diertransporten over zee en transporten naar niet-EU landen. “Onacceptabel," vindt Europarlementariër Anja Hazekamp. “Zulke horrortransporten per schip behoren tot de langste en meest problematische transporten en zouden verboden moeten worden.”

Diertransporten alleen onder de 30 graden

Gelukkig werden niet álle aanbevelingen afgezwakt. Zo stemde het Europees Parlement wel voor het voorstel om de maximale temperatuur waarbij diertransporten worden toegestaan te verlagen naar 30 graden. Ook wil het Parlement dat transporten van levende dieren in de toekomst worden vervangen door transporten van karkassen en genetisch materiaal.

Nieuwe wetgeving in 2023

De Europese Commissie neemt de aanbevelingen van het Europees Parlement mee bij de aanpassing van de EU-transportregels. In 2023 presenteert de Commissie een voorstel voor nieuwe wetgeving.

Deel dit artikel
Erik Peschier

Dieren hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving geëxploiteerd als gebruiksartikel of ter vermaak van de mens. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige (voedsel)systeem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.