Europarlementariërs: stop import Argentijns paardenvlees

verwaarloosde paarden in Argentinië
Nederland is binnen Europa de grootste importeur van Argentijns paardenvlees. Het vlees is afkomstig van mishandelde en gestolen paarden. Foto: Animal Welfare Foundation/Tierschutzbund Zürich

Vijftig Europarlementariërs, afkomstig uit alle EU-fracties in het Europees Parlement, hebben afgelopen donderdag de Europese Commissie opgeroepen om de import van Argentijns paardenvlees per direct stop te zetten. Vlees van gestolen en niet-geoormerkte paarden blijkt op grote schaal via Argentijnse slachthuizen in de voedselketen terecht te komen. Er is sprake van grove dierenmishandeling, zo blijkt uit een nieuw undercoveronderzoek van de Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich. Officiële EU-controles bevestigen het gebrek aan garanties van traceerbaarheid en voedselveiligheid.

Grove dierenmishandeling

“Het is onverantwoord dat we paardenvlees toelaten van gestolen en ontraceerbare dieren, die ook nog eens gruwelijk worden mishandeld,” zegt Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren), die het initiatief nam voor de oproep. “Het gebrek aan hygiëne en de verwaarlozing van zieke en gewonde paarden vormen risico’s voor de voedselveiligheid en zijn een potentiële bron voor nieuwe uitbraken van dierziekten en zoönosen. Daarnaast worden er structureel paarden gestolen, zelfs van privé-eigenaren en opvangcentra, waarna de dieren met valse papieren aan slachthuizen worden verkocht. Europa mag niet meewerken aan deze georganiseerde misdaad.”  

Nederland grootste importeur van Argentijns paardenvlees

Europa importeert jaarlijks z’n tien miljoen kilo paardenvlees uit Argentinië. Het meeste daarvan, zo’n 4 miljoen kilo, gaat naar Nederland. Paardenvlees wordt vaak gebruikt in producten als gehaktstaven, goulash en andere kant-en-klaarproducten waarin vlees is verwerkt. “Paardenvlees zit echt in ontzettend veel snacks verborgen. Vaak weten consumenten niet eens dat de frikandellen of bitterballen die ze kopen in de supermarkt of cafetaria gevuld zijn met paardenvlees, totdat ze alle ingrediënten bestuderen”, aldus Hazekamp. 

Stop op import

De Europarlementariërs wijzen erop dat Europa in 2014 de import van Mexicaans paardenvlees stopzette na soortgelijke bevindingen. De Europese Commissie moet ook de import van Argentijns paardenvlees stopzetten, aangezien er sprake is van vergelijkbare omstandigheden, stellen de Europarlementariërs.

De onderstaande documentaire toont de schokkende bevindingen uit het onderzoek: 

Wat kun jij doen?

Roep jij ook de Europese commissie op om te stoppen met de import van fout paardenvlees uit het buitenland? Teken de petitie! 

Bron: persbericht Partij voor de Dieren, 26 november 2020

Deel dit artikel