Nieuw onderzoek naar Argentijnse paardenslacht vraagt om Europese actie

© Animal Welfare Foundation / Dier&Recht
De Argentijnse slachtpaarden worden gehouden naast een berg met paardenkadavers. Foto: Animal Welfare Foundation/Tierschutzbund Zürich

Dier&Recht roept samen met twaalf dierenbeschermingsorganisaties van over de hele wereld de Europese Commissie op om zo snel mogelijk te stoppen met de import van paardenvlees uit Argentinië. Dit naar aanleiding van een nieuw onderzoeksrapport van misstanden bij de Argentijnse paardenslacht.

Uit het onderzoek blijkt dat de in 2019 en 2020 geconstateerde misstanden met Argentijns paardenvlees nog steeds plaatsvinden. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Franz Weber Foundation in Argentinië, Animal Welfare Foundation (AWF) in Duitsland en Tierschutzbund Zürich (TSB) in Zwitserland. Samen met andere Europese dierenbeschermingsorganisaties – waaronder Dier&Recht – vragen de opstellers van het rapport de EU om de import van Argentijns paardenvlees aan banden te leggen.

Europese auditrapportages zijn uitermate kritisch

Al sinds 2012 worden er door de Europese Commissie 'audits' gedaan in Argentijnse slachthuizen – onder andere in 2018 en 2020. Deze controles worden echter ruim van tevoren aangekondigd. De slachthuizen zorgen er wel voor dat er tijdens een audit geen zieke, gewonde en niet-geïdentificeerde paarden meer aanwezig zijn. En zelfs ondanks die voorbereiding waren de rapporteurs nog steeds uitermate kritisch over de slachthuizen.

Vragen aan de Europese Commissie

Na het nieuwe onderzoek van AWF en TSB roepen we de Europese Commissie opnieuw op om zo snel mogelijk de import van Argentijns paardenvlees te stoppen. Op basis van de informatie heeft het Nederlandse Europarlementslid Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Eerder heeft de Europese Commissie, in reactie op herhaaldelijk aangetoonde misstanden, besloten om te stoppen met de import van paardenvlees uit Mexico en Brazilië. Hopelijk komt er ook snel een importverbod voor Argentinië en Uruguay!

Wat kun jij doen tegen de Argentijnse paardenslacht?

Roep de Europese commissie op om de import te stoppen van fout paardenvlees uit het buitenland. Teken de petitie! 

Deze documentaire toont de schokkende bevindingen die met het onderzoek zijn aangetoond: 

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.