Eerste fokker van shar-pei honden bestraft door de NVWA

Shar-pei
De berispte fokker probeerde oogbeschadigingen te voorkomen door de oogleden van pups open te houden met nietjes en hechtingen.

Een Brabantse fokker van shar-peis is berispt voor aandoeningen die voortkomen uit het doelbewust fokken op enorme huidplooien. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleerde de fokker na een handhavingsverzoek van Dier&Recht. Dit is de eerste keer dat de NVWA optreedt tegen het extreme uiterlijk van shar-peis.

Het is verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier zelf. De NVWA behandelt het doelbewust fokken op te korte snuiten als een zware overtreding. Het fokken van honden met extreme huidplooien met ziektes als entropion als gevolg, is nu dus ook een zware overtreding. De Brabantse fokker krijgt bij elke volgende overtreding een boete van 5.000 euro per gebruikt fokdier. 

Nietjes in oogleden

Shar-peis worden doelbewust gefokt met dikke huidplooien over het gehele lichaam, ook op de kop. Veel pups kunnen hun ogen niet of nauwelijks openhouden door die extreme plooien. Al die overtollige huid verhoogt het risico op entropion, een ernstige oogaandoening waarbij de oogleden naar binnen krullen. Dat veroorzaakt pijnlijke oogzweren en kan zelfs blindheid tot gevolg hebben. De berispte fokker probeerde oogbeschadigingen te voorkomen door de oogleden van pups open te houden met nietjes en hechtingen. 

Dodelijke shar-pei fever

Naast de vele huidaandoeningen heeft het ras een verhoogd risico op tal van ziektes en aandoeningen, waaronder de gevreesde shar-pei fever. Deze pijnlijke erfelijke ziekte veroorzaakt koortsaanvallen, kreupelheid en nierfalen. Honden met deze aandoening sterven meestal voor ze zes jaar oud zijn.

Handhaving op schadelijke uiterlijke kenmerken

Wij zijn blij met de strengere controles van de NVWA. Veel mensen vinden de plooien van een shar-pei schattig, maar voor het dier zelf zijn ze een bron van ziekte en ellende. We zijn blij dat de NVWA nu ook optreedt tegen het fokken met extreme huidplooien. Dit voorkomt veel dierenleed!
 

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.