Fokken met kortsnuitige honden nu volledig verboden

Kortsnuitige honden fokken is nu helemaal verboden

Goed nieuws voor de honden! Sinds 24 augustus is het volledig verboden om te fokken met kortsnuitige honden. De overgangsperiode waarbij fokkers nog kortsnuitige honden met langsnuitige dieren mochten kruisen, is nu definitief voorbij. Demissionair minister Adema beloofde in RTL Nieuws dat hij het verbod stevig gaat handhaven, en daar gaan we hem aan houden!

Rode snuit is verboden

Het is nu verboden om met honden te fokken als hun snuitlengte korter is dan een derde van hun schedellengte (rood). De snuit van een hond waarmee je wilt fokken, moet minimaal in het oranje gebied (zie afbeelding hieronder) vallen. Je mag echter alleen met een oranje snuit fokken (een snuitlengte van 30 tot 50 procent van de schedellengte) als er geen andere schedelafwijkingen zijn. Hier staat een volledig overzicht van alle restricties (pagina 26).

Oranje is alleen toegestaan als er geen andere schedelafwijkingen zijn
Fokken volgens het stoplichtmodel: volgens de wet is oranje voldoende als er geen andere schedelafwijkingen zijn

Criteria voor een groene snuit

  • De hond mag niet snurken in rust
  • De neusgaten moeten open zijn
  • De neuslengte moet minimaal zo lang zijn als de helft van de schedel
  • De hond mag geen neusplooi hebben
  • Het oogwit mag niet zichtbaar zijn (dus geen uitpuilende ogen)
  • De hond moet de oogleden volledig kunnen sluiten

Verbod op mopshonden en Franse bulldogs

Praktisch gezien betekent dit dat je niet meer mag fokken met mopshonden, Franse bulldogs en Engelse bulldogs met stamboom. Deze rassen hebben vrijwel altijd een te korte snuit met nagenoeg afgesloten neusgaten. Dit geldt ook voor een groot aantal andere rashonden zoals de cavalier king charles spaniel, chihuahua, dwergkees en shih tzu. Elke hond waarmee gefokt wordt - rashond of niet - moet aan de wettelijke criteria voldoen.

Alle fokkers zijn gewaarschuwd. Bij twijfel kunnen ze voor het fokken een schedelmeting laten uitvoeren door hun dierenarts.

Handhavingsverzoek bij overtreding

Er wordt nog steeds illegaal gefokt met kortsnuitige honden die niet voldoen aan de gestelde voorwaarden. Minister Adema heeft handhaving toegezegd en wij gaan hem daaraan houden. Wij sporen foute fokkers op en melden die bij de NVWA met het verzoek om daar de wettelijke normen te handhaven.

Import- en handelsverbod

Daarnaast blijven we strijden voor verdergaande maatregelen. Als we echt een eind willen maken aan de handel in ongezonde honden, dan moet er naast het fokverbod ook een verbod komen op de import en handel in deze dieren!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.