Duitse eBay verbiedt verkoop mopshonden, chihuahua’s en Perzische katten!

chihuahua
De verkoop van chihuahua's is niet meer toegestaan op de Duitse eBay.

Sinds 1 oktober verbiedt eBay in Duitsland de verkoop van te kleine hondjes, en honden en katten met te korte snuiten. Een ongelooflijk goed statement!

Martelfokken wettelijk verboden in Duitsland

EBay verbiedt de verkoop van alle dieren die volgens de Duitse wet onder het ‘martelfokken’ (Qualzucht) vallen. Dit zijn dieren die door hun uiterlijke kenmerken levenslang lijden. Het geldt niet alleen voor honden en katten die in Duitsland gefokt zijn, maar ook voor dieren die uit het buitenland komen.

De wet tegen martelfokken is vergelijkbaar met onze wetgeving die het verbiedt dieren te fokken die lijden door schadelijke uiterlijke kenmerken (artikel 3.4 Besluit houders van dieren).

Franse buldogs, mopshonden en Perzische katten verboden

Dit betekent dat honden en katten met extreem korte snuiten binnenkort niet meer op de Duitse eBay terug te vinden zijn. Denk aan Engelse en Franse buldogs, mopshonden en Perzische katten.

Ook chihuahua’s en teacuphondjes verboden

In een video legt een Duitse dierenarts duidelijk uit waarom ook kleine hondjes onder deze wet vallen en niet gefokt en verkocht mogen worden. De video toont onder andere dwergkeesjes, chihuahua’s en yorkshireterriërs. Het is fantastisch dat ook de verkoop van deze honden verboden is op de verkoopsite.

Druk uitoefenen helpt – meld foute advertenties bij Marktplaats

In Duitsland heeft de druk van dierenwelzijnsorganisaties en betrokkenheid van burgers voor dit succes gezorgd. Wij blijven druk uitoefenen op Marktplaats voor hetzelfde resultaat. Help je mee? Meld malafide advertenties!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.