Duitse dierenartsen willen transportverbod jonge kalveren

kalvertransport
Foto: Jo-Anne McArthur / Animal Equality

De Duitse landelijke dierenartsenvereniging Bundestierärztekammer (BTK) en de Tierärztliche Vereinigung Tierschutz (TVT) willen een transportverbod voor jonge kalveren en roepen op tot een hervorming van kalvertransporten. De verenigingen waarschuwen voor de stress en risico’s van transport en pleiten - net als Dier&Recht - voor verhoging van de transportleeftijd en verkorting van de transportafstanden.

Transport vanaf vijf weken

In een 'position paper' stellen de dierenartsenverenigingen dat kalveren minimaal vijf weken oud moeten zijn voor ze op transport mogen. Op dit moment gaan kalfjes al op transport vanaf een leeftijd van twee weken. Maar de dierenartsen wijzen erop dat kalveren tot en met de vierde levensweek nog geen stabiel immuunsysteem hebben. Hun slechte afweer maakt de kalfjes enorm vatbaar voor de vele ziekteverwekkers waar ze tijdens transport aan worden blootgesteld.

Maximaal acht uur

De Duitse dierenartsen willen ook dat de kalveren niet langer dan acht uur op transport gaan. Hoe langer een transport duurt, des te zwaarder het is voor de kalfjes. Veel kalfjes komen ernstig verzwakt, uitgehongerd en uitgedroogd aan op hun bestemming.

Dier&Recht strijdt al jaren voor een einde aan het gesleep met piepjonge kalfjes over lange afstanden. Inmiddels gaan er in Europa steeds meer stemmen op om de transportduur voor jonge kalveren te beperken. Ook de Nederlandse overheid is een voorstander. In oktober 2020 schreef landbouwminister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer: “Ik ben van mening dat lang transport het welzijn van de jonge kalveren te veel aantast en om die reden moet stoppen.”

Tijd voor verandering

Het is goed nieuws dat nu ook Duitse dierenartsen protesteren tegen het transport van jonge kalveren. Binnenkort vernieuwt de Europese Commissie de Transportverordening, in die overeenkomst worden de regels vastgelegd voor het transport van dieren. Daarom is dit dé kans om je uit te spreken tegen deze verschrikkelijke transporten.

Wil jij ook dat er voor deze piepjonge kalveren een einde komt aan de langeafstandstransporten? Vraag de Europese Commissie om een verbod op transporten die langer duren dan acht uur! Teken nu de petitie!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker op de campagnes voor landbouwhuisdieren zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!