Stop langeafstandstransporten met pasgeboren kalfjes

Update: Op 1 september 2020 heeft minister Schouten met andere landbouwministers besproken hoe de Europese Commissie het dierenwelzijn kan garanderen tijdens diertransporten. De minister heeft daar aandacht gevraagd voor de huidige dierenwelzijnsproblemen tijdens het transport van kalveren en aangedrongen op een aanpassing van de Europese Transportverordening om de maximale transportduur voor kalveren te beperken tot acht uur. Minister Schouten geeft aan dat het verbeteren van dierenwelzijn tijdens transport een van haar prioriteiten is en dat zij verheugd is dat de Europese Commissie de Transportverordening herziet.

20.876 mensen hebben getekend!

20.876

In Europa worden ieder jaar meer dan 1 miljoen kalveren van nog maar een paar weken oud in vrachtwagens geladen en over grote afstanden vervoerd. Ruim 800.000 van deze kalveren zijn bestemd voor de Nederlandse kalverhouderij. Hier worden ze binnen een jaar vetgemest en geslacht, waarna 95 procent van het kalfsvlees weer de grens overgaat naar buitenlandse kopers. Het zinloze gesleep met deze piepjonge dieren zorgt voor veel dierenleed.

Slecht bestand tegen transport

De kalfjes gaan op transport als ze twee à drie weken oud zijn. Op deze leeftijd zijn kalfjes nog afhankelijk van hun moeder. Ze eten nog geen vast voedsel, maar drinken enkel warme melk. Dit wordt niet gegeven tijdens het transport; vaak krijgen de kalveren zelfs geen water. En dat terwijl bijvoorbeeld de reis van Ierland naar Nederland wel 50 uur kan duren!

Tijdens het lange transport worden veel kalfjes ziek. Ze hebben op hun jonge leeftijd nog geen weerstand tegen alle ziektekiemen die hun soortgenoten van andere bedrijven met zich meedragen. Bij aankomst in Nederland zijn de kalfjes ernstig verzwakt, uitgehongerd en uitgedroogd.

Europese Commissie beslist over het lot van de kalveren

Onze landbouwminister Schouten is niet bevoegd om de import van buitenlandse kalveren te beperken. Dit komt doordat Europa een interne markt heeft en de regels voor het transport van dieren zijn vastgelegd in de Europese Transportverordening (1/2005). De Europese Commissie gaat deze Transportverordening binnenkort vernieuwen. Dit is dé kans om voorgoed een einde te maken aan deze langeafstandstransporten!

Tijd voor verandering!

Wil jij ook dat er voor deze piepjonge kalveren een einde komt aan de langeafstandstransporten? Roep de Europese Commissie op transporten langer dan 8 uur te verbieden! Teken nu de petitie en download de poster.

Ja, ik teken tegen langeafstandstransporten! 

Er moet een einde komen aan het zinloze gesleep van piepjonge kalveren! Ik roep de Europese Commissie op transporten langer dan 8 uur te verbieden.

Dier&Recht gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens, wij verstrekken deze niet aan derden. Wanneer je je telefoonnummer hebt ingevuld, kan het zijn dat we je telefonisch benaderen met de vraag ons verder te steunen. Als je dit niet op prijs stelt, stuur ons dan een e-mail op info@dierenrecht.nl.

Al getekend door

  • Annemieke Den Hartog (2 weken 3 dagen)
  • Rombout den Ouden (3 weken 2 dagen)
  • Franco Meccanici (3 weken 3 dagen)
  • Anoniem (3 weken 4 dagen)
  • Dennis Dekker (3 weken 5 dagen)
Factsheet
Deel deze campagne