IKEA bant wereldwijd kortsnuitige honden en katten uit reclames

ikea brochure kortsnuitige hond

IKEA stopt wereldwijd met het gebruik van kortsnuitige honden en katten in reclames! Al in 2018 beloofde IKEA Nederland om geen reclame meer te maken met mopshonden en Perzische katten, en nu geldt dit als algemeen beleid voor IKEA Internationaal.

Mopshonden en perzen in reclames van IKEA

Regelmatig doken er afbeeldingen van kortsnuitige dieren op in reclames van IKEA. Dier&Recht is het bedrijf iedere keer blijven herinneren aan hun belofte om geen kortsnuiten te gebruiken. IKEA Nederland liet weten geen invloed te hebben op de afbeeldingen in de internationale catalogus. Op de Nederlandse website en in andere online uitingen werden kortsnuiten wel vermeden.

Reclamebeleid internationaal op de agenda

Naar aanleiding van al onze correspondentie is het Nederlandse beleid besproken met de internationale afdeling. Met fantastisch resultaat! IKEA zal wereldwijd geen reclame meer maken met mopshonden, Perzische katten en andere kortsnuitige dieren. Gezien het enorme bereik van deze internationale organisatie is dit een mooi succes voor de kortsnuitige dieren. Alleen al van de bekende IKEA-catalogus worden jaarlijks meer dan 200 miljoen stuks verspreidt.

Mopshond en pers verdwijnen uit reclames

In de loop van 2021 vervangt IKEA wereldwijd in alle reclame-uitingen de kortsnuitige honden en katten voor gezonde dieren.

Een dikke pluim voor IKEA! Dat meer (internationale) bedrijven dit voorbeeld mogen volgen!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.