Dierenrechtenbibliotheek laat Nederlandstalig publiek kennismaken met dierenrechten

Dierenrechtenbibliotheek, Uitgeverij Noordboek, Melanie Joy, Henry Salt
Uitgeverij Noordboek trapt de dierenrechtenbibliotheek af met werk van Melanie Joy en Henry Salt.

Heb je altijd al willen weten wat ‘carnisme’ betekent? Of hoe er in de negentiende eeuw over dierenrechten werd gedacht? Dan hebben we goed nieuws! Uitgeverij Noordboek heeft vorige maand namelijk een nieuwe boekenreeks gelanceerd: de dierenrechtenbibliotheek.

Winactie! Om de lancering te vieren geven we van beide boeken vijf exemplaren gratis weg. Lees hieronder hoe jij mee kan doen!

Spraakmakende boeken over dierenrechten in Nederlandse vertaling

In de dierenrechtenbibliotheek, die mede tot stand is gekomen met steun van Dier&Recht, verschijnen de komende jaren de belangrijkste teksten over dierenrechten in Nederlandse vertaling. Tot nu toe waren deze spraakmakende boeken niet of nauwelijks in het Nederlands verkrijgbaar. Een gemiste kans, want grote veranderingen leunen altijd op frisse ideeën!

Dierenrechten voor een groter publiek

Met de nieuwe vertalingen worden dierenrechten onder de aandacht gebracht bij een groter publiek. Het veelal onbekende en abstracte idee van dierenrechten wordt hierdoor bekender en toegankelijker. De dierenrechtenbibliotheek draagt daarmee bij aan het publieke en politieke debat, en leidt hopelijk tot een betere bescherming van dieren in onze maatschappij.

De reeks is vorige maand gelanceerd met de publicatie van de internationale bestseller Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen van Melanie Joy en het essay Dierenrechten en maatschappelijke vooruitgang van Henry Salt.

Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen (Melanie Joy)

In dit succesvolle boek introduceert Joy het begrip ‘carnisme’: de verborgen ideologie die ervoor zorgt dat we vlees eten normaal vinden en geweld tegen dieren goedpraten.

“Dit werk van Melanie Joy is nog steeds baanbrekend en vormt een belangrijke bijdrage aan de strijd voor dierenwelzijn”, schrijft sterauteur Yuval Noah Harari in het voorwoord. “Het legt op een heldere en leesbare manier uit hoe het mondiale systeem van het uitbuiten van dieren tot stand is gekomen, hoe het in stand wordt gehouden en hoe miljarden wezens onder de ondraaglijke last van dit systeem lijden, terwijl de meesten van ons wegkijken of geen behoefte voelen iets aan deze situatie te doen.”

Dierenrechten en maatschappelijke vooruitgang (Henry Salt)

Het essay van Salt is een stuk ouder (1894!) maar leest alsof het gisteren is geschreven, stelt Noordboek-uitgever Erno Eskens. “De sociaal bevlogen Salt legt hierin uit dat we er niet komen met een morele oproep om goed voor dieren te zorgen. Pas als we de rechten van dieren vastleggen in wetten en verdragen, krijgen zij het leven waar ze recht op hebben.”

Winactie! Doe mee en maak kans op een boek

Als je zin hebt gekregen om onder een dekentje op de bank te kruipen met een van deze boeken (of met allebei): ze zijn verkrijgbaar via de website van Uitgeverij Noordboek. Daarnaast geven we ter ere van de lancering van elk boek vijf exemplaren gratis weg!

  • Wil je kans maken op Dierenrechten en maatschappelijke vooruitgang van Henry Salt? Stuur dan een e-mail naar info@dierenrecht.nl en vertel ons waarom jij dit boek graag zou willen lezen!
  • Heb je meer interesse in Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen van Melanie Joy? Ga dan naar het bericht op onze Instagram-pagina en laat een reactie achter!
Deel dit artikel
Erik Peschier

Dieren hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving geëxploiteerd als gebruiksartikel of ter vermaak van de mens. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige (voedsel)systeem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle dieren bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.