Dierenartsen spreken zich uit tegen het fokken van minihondjes

Hond bij de dierenarts

Dierenartsenorganisatie Caring Vets is tegen het fokken van honden met een extreem uiterlijk, zoals miniatuurhondjes. Heel klein gefokte honden ervaren volgens de dierenartsen grote nadelen.

Dierenartsen zien dagelijks de pijnlijke gevolgen

In het statement van Caring Vets over miniatuurhondjes zegt bestuurslid en dierenarts Servé Smeets:

"Vrijwel dagelijks zie ik in de kliniek de gevolgen van het fokken op extremen. Vooral ook bij dwergrassen. Denk aan oogafwijkingen door uitpuilende ogen, gebitsproblemen door gebrek aan ruimte in de mond, ademnood door te nauwe luchtwegen om nog niet te spreken over zeer ernstige aandoeningen zoals chiari malformatie, waarbij de kleine hersenen door het achterhoofdsgat uitpuilen wat voor extreem veel pijn zorgt.

Ook qua gedrag hebben deze hondjes het moeilijk: doordat ze zo klein zijn, raken ze gemakkelijk ernstig gewond bij gewoon spel. Voor dit alles zijn wij mensen verantwoordelijk. In onze hang naar uitersten in uiterlijke kenmerken zijn de belangen van de hond ernstig geschaad."

Wij zijn blij met het statement van Caring Vets, omdat het belangrijk is dat dierenartsen zich uitspreken over een probleem dat zij signaleren.

Koop geen minihondje

Ben je van plan een hondje aan te schaffen? Als toekomstige hondeneigenaar kan jij ervoor zorgen dat het leed van minihondjes stopt.

Schaf geen hondje aan dat extreem klein gefokt is en ga voor goed advies eerst naar een dierenarts. Heb je al een heel klein hondje of ken je iemand die zo’n hondje bezit, download dan de informatiefolder en deel deze.

Wil je op de hoogte blijven van onze campagnes? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)