De beste films en documentaires over dierenrechten op Netflix

Okja

Geef jij ook om het welzijn van dieren? Hou je van goede films en documentaires? En wil je graag iets meer te weten komen over het leed dat dieren wereldwijd wordt aangedaan en de gevolgen daarvan voor het milieu? Kijk dan eens naar de volgende films en documentaires op Netflix. Stuk voor stuk vermakelijke en leerzame films, perfect voor een steenkoude zaterdagmiddag of een druilerige zondag.

Okja

Okja is het hartverscheurende verhaal van een zachtaardig ‘supervarken’ genaamd Okja, dat in Zuid-Korea in grote vrijheid door de bossen dartelt, waar het wordt verzorgd door tienermeisje Mija en haar opa. Een multinational heeft het reuzenvarken ontwikkeld, om meer vlees te kunnen produceren. Het bedrijf neemt Okja op een dag gevangen en transporteert het naar Amerika. Mija gaat erachteraan om hem te redden. Deze film (met sterrencast) werd speciaal voor Neflix gemaakt en genomineerd voor een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Cowspiracy

Cowspiracy: The Sustainability Secret onderzoekt de impact van intensieve veehouderij op het milieu. De vlees- en zuivelindustrie in Californië draagt bij aan waterverspilling, het afsterven van natuurgebieden en CO2-uitstoot. Voor het maken van 1 kilo vlees wordt bijvoorbeeld zo’n 15.000 liter water gebruikt. Filmmaker Kip Andersen onderzoekt wat milieuorganisaties hiertegen doen, en dat blijkt bijzonder weinig te zijn: ze durven zich niet uit te spreken tegen vleesconsumptie, uit angst om draagvlak in de samenleving te verliezen en geldschieters af te schrikken.

Tyke Elephant Outlaw

Tyke was een droevige circusolifant. Tijdens een optreden in 1994 voor een publiek van honderden toeschouwers op Hawaï verloren haar trainers de controle. Tyke verwondde hen en ontsnapte. Na dertig minuten in vrijheid door de straten van Honolulu te hebben gerend, werd de Afrikaanse olifant door de politie met 86 kogels doodgeschoten. Tyke’s ontsnapping was het beginpunt van een wereldwijd debat over het grote leed van circusdieren.

Live and Let Live

Een slager die veganistische chef werd, een stel dat hun veehouderij ombouwde tot een dierenparadijs, een profwielrenner die geen vlees meer eet – deze en andere mensen komen aan het woord in Live and Let Live, een documentaire over onze relatie tot dieren en de voordelen van veganisme. Steeds meer mensen twijfelen over het eten van vlees, misschien jij ook wel. Deze documentaire geeft genoeg redenen om nog minder of helemaal geen dierlijke producten meer te consumeren.

The Ivory Game

De Afrikaanse olifant wordt al jaren met uitsterven bedreigd. Stropers doden de grote zoogdieren voor hun ivoren slagtanden, waarvan de waarde alleen maar stijgt door het slinkende aantal olifanten. Vooral China is de boosdoener: voor de Chinese middenklasse is ‘het witte goud’ een geliefd statussymbool, en de overheid juicht de ivoorhandel toe. Twee vooraanstaande Amerikaanse documentairemakers infiltreerden het schimmige, globale handelsnetwerk. The Ivory Game, exec-geproduceerd door Leonardo DiCaprio, laat zien dat ivoorhandel geen spelletje is en moet stoppen.

Deel dit artikel