Chip en registreer je kat!

Chip je kat
Het chippen van je kat voorkomt een hoop verdriet en onzekerheid.

Jaarlijks raken in Nederland meer dan 62.500 katten vermist. Een deel daarvan wordt zwerfkat. Het chippen van je kat voorkomt een hoop verdriet en onzekerheid. Het is eenvoudig en je kat merkt er nauwelijks iets van. Hoe werkt het?

Als de kat van huis is

Volgens cijfers van de Dierenbescherming raken jaarlijks meer dan 62.500 katten weg van huis. Er kan van alles gebeuren. Een harde knal, een windvlaag, een deur die dichtslaat; je kat schrikt en schiet er in paniek vandoor. Vooral een binnenkat die onverwacht buiten terechtkomt, kan makkelijk verdwalen. Katten die de weg naar huis niet meer kunnen vinden, eindigen vaak als zwerfkat. Dat is op zich al treurig genoeg maar in Friesland mogen jagers die doodschieten.

Wat is een chip?

Een chip is een buisje zo groot als een rijstkorrel, waar het chipnummer van je kant op staat. Het chipnummer is geregistreerd met de woonplaats van de eigenaar en het telefoonnummer (dus niet het adres). De chip wordt onder de huid ingebracht, zodat de kat altijd alle benodigde informatie bij zich draagt.

Een snelle prik

Chippen is niet moeilijk en niet pijnlijk. Het gebeurt met een holle naald, meestal in de nek. De dierenarts geeft een snelle prik door de huid en brengt de chip in door de naald. Als je kat nog niet gecastreerd is, kan het handig zijn beide ingrijpen te combineren omdat het dier dan toch al onder narcose is.

Registreren van de chip

Het is wel belangrijk dat de chip met het juiste telefoonnummer op je naam wordt geregistreerd. Dat doet degene die je kat chipt, meestal dus de dierenarts. Controleer altijd online of de gegevens kloppen en geef het door als je verhuist of als je telefoonnummer verandert.

Uitlezen van de chip

Als een kat door iemand wordt gevonden, kan de chip worden uitgelezen met een chipreader. Meestal gebeurt dit door een dierenarts, de dierenambulance of het asiel. De chipreader toont het chipnummer dat je kunt opzoeken op chipnummer.nl. Deze site is verbonden met alle dierendatabanken in Nederland. Zo kan de eigenaar van de kat eenvoudig worden opgespoord en gebeld. Zelfs in het akelige geval dat een kat dood wordt teruggevonden, maakt het in ieder geval een einde aan de onzekerheid.

Wat kost een chip?

De prijs voor het chippen ligt meestal tussen de 15 en 40 euro. Soms heeft de Dierenbescherming of dierenarts een actie om je kat gratis of tegen een flinke korting te laten chippen. Maar de kosten zouden sowieso geen belemmering moeten vormen; dat bedrag valt in het niet bij de zorgen en het verdriet als een huisdier zoekraakt.

Chippen binnenkort verplicht!

Minister Adema kondigde half januari aan dat het binnenkort verplicht wordt om je kat te laten chippen. Een goede reden om het niet uit te stellen. Voorkom het risico dat jouw kat straks als zwerfkat door het leven moet; laat je kat chippen!

Wil je meer doen? Help mee in de strijd tegen het doodschieten van (zwerf)katten in Friesland en teken de petitie!
 

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.