Chimpansee Cecilia heeft rechten gekregen

Chimpansee Cecilia

De Argentijnse dierentuin Mendoza Zoo, waar afgelopen zomer ‘s werelds meest trieste ijsbeer Arturo overleed, staat weer in het nieuws. Deze keer kunnen we iets vrolijks melden: chimpansee Cecilia moet worden bevrijd uit haar eenzame opsluiting en wordt ondergebracht in en een apenreservaat.

Dat besloot rechter María Alejandra Mauricio gisteren na een slepende juridische procedure. Het proces was aangespannen door dierenwelzijnsorganisatie Great Ape Project, in samenwerking met de Argentijnse Associatie van Ambtenaren en Advocaten voor Dierenrechten (AFADA).

,,We kunnen het hart van een mens beoordelen door naar zijn behandeling van dieren te kijken." 

Het vonnis mag gerust historisch worden genoemd; voor het eerst heeft een rechter bepaald dat chimpansees als niet-menselijke dieren over rechten beschikken, die hun ‘dierlijke essentie’ moeten beschermen. Opmerkelijk is dat Mauricio deze rechten niet alleen aan mensapen geeft, maar aan alle bewoners van de dierentuin. Ze sloot haar vonnis af met een citaat van filosoof Immanuel Kant: ,,We kunnen het hart van een mens beoordelen door naar zijn behandeling van dieren te kijken." 

Steve Wise temidden van journalisten
Steve Wise temidden van journalisten.

 De zaak in Argentinië staat overigens niet op zichzelf. In Amerika probeert dierenrechtenadvocaat Steve Wise al jaren om diersoorten als rechtspersoon erkend te krijgen. Ook hij richtte als eerste zijn aandacht op mensapen; hij voerde enkele processen met als inzet het recht van chimpansees om niet opgesloten te worden. Hierover werd de succesvolle documentaire Unlocking the Cage gemaakt.

Voor wie geïnteresseerd is in deze materie: Steve Wise doet komend weekend Nederland aan. Wie hem wil horen spreken, kan hier terecht voor meer informatie. Wise praat maandag over dierenrechten met filosoof Erno Eskens en met Hans Baaij, directeur van Dier&Recht. Bij deze ontmoeting zullen Cecilia en lotgenoten zeker ter sprake komen. Dagblad Trouw doet verslag van het gesprek. 

FOTO: GREAT APE PROJECT

Deel dit artikel