Bedrijf veroordeelde boer toch niet dicht bij nieuwe overtreding

Koe
Minister Schouten zou bij ernstige dierverwaarlozing veel sneller en beter moeten ingrijpen

In oktober 2020 werd een 63-jarige melkveehouder uit Koudekerk veroordeeld omdat hij zijn runderen verwaarloosde. De straf is in hoger beroep verlaagd. Ook bij een volgende overtreding hoeft deze boer zijn bedrijf niet stil te leggen.

Voorwaardelijke straffen

De rechter veroordeelde de veehouder tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en een voorwaardelijke stillegging van zijn bedrijf voor één jaar (met een proeftijd van twee jaar). ‘Voorwaardelijk’ betekent dat de straf alleen wordt uitgevoerd als de boer zich niet houdt aan de voorwaarden, bijvoorbeeld als hij nog een keer zijn dieren verwaarloost. Een belangrijke stok achter de deur om de dieren op het bedrijf te beschermen tegen nog meer leed. Maar de boer ging in hoger beroep.

Angst, stress, ondervoeding en dorst 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelde bij een controle in 2019 vast dat de 71 runderen op het bedrijf last hadden van angst, stress, ondervoeding en dorst. Inspecteurs troffen twee kreupele runderen aan en de stallen waren vervuild met mest en urine. In de voergoot lag een dikke laag oude, verrotte voerrestanten en in sommige hokken was geen water voor de dieren.

"Elk overtredinkje"

De boer gaf aan dat hij in z’n eentje voor de runderen zorgt en dat er te veel werk is voor hem alleen. Ook krijgt hij maar geen toestemming een nieuwe stal te bouwen. De veehouder vroeg de rechters de voorwaardelijke stillegging te schrappen. "Elk overtredinkje dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nog op mijn bedrijf constateert, leidt anders onherroepelijk tot mijn faillissement", aldus de boer tijdens de behandeling van het hoger beroep.

Strafverlaging

Het Openbaar Ministerie eiste dat de voorwaardelijke stillegging bleef gelden. "Alle problemen worden nu afgewenteld op de runderen en dat is onacceptabel", aldus het OM. Maar hoewel het hof toegeeft dat de boer, ook in zijn moeilijke situatie, goed moet blijven zorgen voor zijn dieren, is de voorwaardelijke gevangenisstraf volgens het hof nu voldoende als stok achter de deur.

Structureel dierenleed

De zaak legt de vinger op de zere plek. Het is overduidelijk dat deze veehouder niet in staat is om goed voor zijn dieren te zorgen. Dit geeft hij zelf aan. Toch draait het Hof de voorwaardelijke stillegging van het bedrijf terug. 

Wil jij ook dat minister Schouten veel sneller en beter ingrijpt bij ernstige dierverwaarlozing? Teken de petitie!
 

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!