Argentijns slachthuis levert vlees van gestolen paarden aan Nederland

Gestolen paarden bij het slachthuis Lamar. bron TSB AWF
Een paard bij het slachthuis Lamar, niet een van de gestolen paarden. Foto: TSB/AWF

Uit recent onderzoek van buitenlandse dierenwelzijnsorganisaties blijkt dat het Argentijnse paardenslachthuis Lamar, dat vlees exporteert naar Nederland, fraudeert met de identificatie van de dieren. Zo werden er bij het slachthuis paarden aangetroffen die gestolen bleken te zijn.

Paardenhandel zeer winstgevend in Argentinië

In Zuid-Amerika is de traceerbaarheid van paarden bijzonder gebrekkig. De illegale paardenhandel is er zeer winstgevend: zelfs vanuit de Verenigde Staten worden paarden naar Argentinië vervoerd voor de slacht. Het gaat om ex-racepaarden, andere afgedankte sportpaarden en – dus ook – gestolen paarden.

Fraude met oormerken

Op 17 maart stonden er bij het slachthuis in totaal twintig paarden klaar voor de slacht, zeker zes daarvan waren gestolen. De gestolen paarden hadden oormerken met vervalste gegevens. Het aanbrengen van oormerken is een pijnlijke, goedkope manier om de dieren van een (valse) identiteit te voorzien. Oormerken zie je in Nederland niet bij paarden. Ze worden in Argentinië gebruikt om paarden vlak voor de slacht te kunnen ‘identificeren’, dat is namelijk  verplicht voor de vleesexport naar Nederland. De betrouwbaarheid van die identificatie wordt vervolgens nauwelijks gecontroleerd.

Vervalst oormerk bij Argentijns paardenslachthuis Lamar
Oormerk met valse identiteit. Foto: TSB/AWF

Lamar levert aan Nederlandse en Belgische snackfabrikanten

Lamar is één van de vijf Argentijnse slachthuizen die mogen exporteren naar Europa. Het slachthuis levert veel vlees aan Belgische en Nederlandse snackfabrikanten. De producten waar het vlees van deze paarden in wordt verwerkt, zijn hoofdzakelijk te koop bij groothandels en in de horeca.

Wat kun jij doen?

Roep de Europese Commissie op om de import van fout paardenvlees uit het buitenland te stoppen. Teken de internationale petitie! 

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.