'Apenadvocaat' Steve Wise doet Nederland aan

Chimpansee

Steve Wise komt naar Nederland! Oké, dat nieuws zal niet bij iederéén tot blind enthousiasme leiden, maar dierenliefhebbers met een juridische of filosofische achtergrond hebben hun agenda waarschijnlijk al in de aanslag.

Zondag 13 november om 14.00 uur is het zover: dan betreedt ’s werelds beroemdste dierenrechtenadvocaat het podium van het landgoed in Leusden waar de Internationale School voor Wijsbegeerte is gevestigd.

Cecilla

Wise zal hier vertellen over zijn verwoede pogingen om dieren, en dan met name mensapen, in Amerika erkend te krijgen als rechtspersoon. De jarenlange juridische strijd die hij voerde, werd vastgelegd in documentaire Unlocking the Cage. Deze ging in premiere op het prestigieuze Sundance Film Festival en werd daarna over de hele wereld op festivals vertoond.

Wet en politiek

Andere sprekers zijn onder andere Will Kymlicka, een Canadese politieke filosoof die dieren wettelijk wil beschermen door ze als minderheidsgroepen te kwalificeren, en Robert Garner, een Britse professor in de politicologie van wie het boek A Theory of Justice for Animals verscheen. Overkoepelend thema bij alle aanwezige denkers: op wat voor manier kan de wet worden ingezet om dieren te beschermen en hoe moet hun politieke representatie worden geregeld?

Er zijn nog plaatsen beschikbaar, dus wie wil, kan er bij zijn. Wie twijfelt of Steve Wise de moeite van de reis waard is: Unlocking the Cage is hier online te bekijken.

Deel dit artikel