Antwoord op Kamervragen over kalvertransport met het vliegtuig

Kalveren vliegtuig
Jonge kalfjes op transport (foto van Eyes on Animals)

De Ierse autoriteiten willen dit voorjaar tienduizenden kalfjes op het vliegtuig zetten naar Nederland. In antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD) spreekt demissionair minister Schouten zich uit tegen dit absurde plan: “Dit past niet bij mijn inzet om ongespeende dieren, zoals deze jonge kalveren, alleen over korte afstanden te vervoeren.”

Veel te veel Ierse kalfjes

De Nederlandse kalverhouderij importeert jaarlijks zo’n 80.000 Ierse kalfjes. De kalfjes zijn pas een paar weken oud als ze met de boot en vrachtwagen naar Nederland gaan. Ze krijgen veel te lang geen voeding (melk) en dat is in strijd is met de Europese regels. Er is dan ook veel kritiek op deze verschrikkelijke diertransporten. Daarom komt Ierland nu met een absurd alternatief: de kalfjes per vliegtuig naar Nederland vervoeren!

Kamervragen aan minister Schouten

Naar aanleiding van dit nieuws stelde PvdD Kamervragen aan demissionair minister Schouten. Tweede Kamerlid Wassenberg vroeg de minister of zij erkent dat het – voor de kalfjes én het klimaat – volstrekt onverantwoord is om levende kalfjes naar Nederland te vliegen om ze hier vet te mesten, terwijl het vlees vervolgens weer geëxporteerd wordt.

Schouten antwoordt dat er vanuit het oogpunt van dierenwelzijn zeker vraagtekens te zetten zijn bij het plan. De vluchtreis is relatief kort. Maar de kalveren moeten ook nog van de Ierse melkveebedrijven en verzamelplaatsen naar het vliegveld worden vervoerd en vanaf een Nederlands vliegveld per wegtransport naar de kalverhouderijen.

De minister maakt zich ook zorgen over de extra stressfactoren voor de kalfjes, zoals de laad- en losmomenten en de vele onbekende geluiden, geuren en bewegingen die bij vliegverkeer horen. Schouten erkent dat het plan ook vanuit klimaatoogpunt geen goed idee is.

Ook minister spreekt zorgen uit

Schouten zegt dat zij zeker niet om de overstap naar vervoer met het vliegtuig heeft verzocht. Zij heeft haar zorgen overgebracht aan de Ierse autoriteiten. De minister wil ook dat de import van kalveren die langer onderweg zijn dan acht uur, wordt afgebouwd en uiteindelijk stopt.

Het is natuurlijk goed dat de minister zich inzet voor een verbod op langdurige transporten met jonge kalveren. Maar uit haar antwoorden blijkt ook dat Ierland later dit jaar pilots wil uitvoeren om te onderzoeken wat de welzijnsimpact is van transport per vliegtuig. Het is de vraag of Nederland zal weigeren om hieraan mee te werken.

Stop het gesleep met kalfjes

Dier&Recht voert al jaren campagne tegen het gesleep met piepjonge kalfjes over grote afstanden. In een brandbrief aan de Europese Commissie eisen we een stop op de langeafstandstransporten, zoals het transport uit Ierland.

Wil jij ook dat er een einde komt aan de Nederlandse import van Ierse kalfjes? Onderteken de brandbrief!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker op de campagnes voor landbouwhuisdieren zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!