Designer cats

Fokkers van designer cats kruisen opzettelijk gehandicapte katten met elkaar om nakomelingen te fokken met een extreem uiterlijk. Ze fokken katten met verschillende schadelijke afwijkingen als kaalheid en korte pootjes. Hoe extreem een kat er ook uitziet, er zijn altijd wel mensen die dat mooi of schattig vinden. Ze zijn zich vaak niet bewust dat die dieren ernstige last ervaren van hun uiterlijke kenmerken.

Bambino sphynx of minskin

De Bambino Sphynx (of minskin) is zo’n designer cat die voortkomt uit het fokken op meerdere erfelijke afwijkingen. Het dier heeft geen vacht, geen snorharen en extreem korte pootjes. Door zijn bouw kan hij nauwelijks springen en heeft hij veel last van rug- en nekpijn. Ook kan hij niet naar buiten, zonder vacht is het te koud en als de zon schijnt verbrandt de tere huid. Door het ontbreken van de vacht is de kat ook kwetsbaar voor verwondingen. Daarnaast kan het arme dier zich minder goed oriënteren door de ontbrekende snorharen. Kortom een kat die op geen enkele wijze kat kan zijn, alleen maar omdat sommige mensen dit schattig vinden.

Verbod op fokken met schadelijke kenmerken

Sinds 2014 is het in Nederland wettelijk verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier. Toch worden er in Nederland nog tal van designer cats gefokt die onnodig lijden door hun uiterlijk, zoals de foldex, dwelf en napoleon fold.

Dier&Recht vindt het onacceptabel dat er doelbewust dieren worden gefokt die ernstig lijden onder hun uiterlijk. We spannen rechtszaken aan tegen deze fokkers en werken nauw samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij het opstellen van duidelijke normen voor fokkers.

Deel deze misstand