Foldex

Foldex

De foldex is een kruising tussen een Scottish fold en een exotisch korthaar (kortharige pers). De korte snuit en gevouwen oren veroorzaken veel ellende voor het dier.

Lijden door het extreme uiterlijk

De foldex of exotic fold is ontstaan door kruising van de exotisch korthaar en de Scottish fold. Van beide katten zijn juist de meest ziekmakende eigenschappen overgenomen: de korte snuit van de exotisch korthaar en de gevouwen oren van de Scottish fold. Het is dan ook volkomen terecht dat geen enkele Nederlandse organisatie dit 'ras' erkend. De onnatuurlijke uiterlijke kenmerken belemmeren de foldex in het uiten van normaal kattengedrag. Helaas zijn er ook voor deze zieke katten wel weer 'liefhebbers' te vinden. 

Aandoeningen door korte snuit

De exotisch korthaar - feitelijk een kortharige pers - heeft veel last van zijn te korte snuit. De brachycefale vorm (ronde kop, korte snuit en brede kaakpartij) veroorzaakt een groot aantal problemen. Als de schedel te breed is, kan de kitten bij de geboorte niet naar buiten door het bekken van de moeder (dystocia). Daardoor komen de dieren vaak via een keizersnede ter wereld.  

De verkorting van de voorsnuit leidt tot een kleinere mond- en neusholte. De verkleining van de neusholte leidt gemakkelijk tot ademnood, en er is soms sprake van een snurkende ademhaling. Door de kleinere mondholte komt het gebit in het nauw en is de tong vaak te groot voor de mond. Veel katten kunnen hierdoor moeilijk eten en hebben pijnlijke gebitsafwijkingen. Door de vernauwingen in de schedel rond het oog werkt de traanbuis niet goed. Hierdoor kan het traanvocht niet afgevoerd worden via de neus. Dit geeft vieze ogen, traanstrepen en huidplooiontstekingen.

De haren op de neusplooien kunnen in de oogbol prikken, waardoor de ogen chronisch ontstoken zijn. Er kan zo blijvende schade ontstaan aan het hoornvlies. Ook heeft de foldex vaak last van naar binnen gekrulde oogleden (entropion). De oogkassen kunnen te ondiep zijn, waardoor de ogen uitpuilen en er een grotere kans is op beschadiging van de oogbol. De oogleden sluiten vaak niet helemaal over het oog, waardoor het uitdroogt.

Grotere kans op erfelijke nierziekte

De genen van de exotische korthaar geven de foldex een hoger risico op PKD (cystenieren). PKD veroorzaakt nierfalen op jonge leeftijd en leidt uiteindelijk tot de dood.

Gevouwen oren door afwijking in kraakbeen

De gevouwen oren van de foldex worden veroorzaakt door OCD (osteochondrodysplasie), een genetische afwijking van de botontwikkeling en het kraakbeen. De gevouwen oren zijn een symptoom van de afwijkende groei. Het kraakbeen in de rest van het lichaam is ook in meer of mindere mate aangetast, dat kan ernstige afwijkingen aan poten en gewrichten tot gevolg hebben. 

Het kruisen van twee ouders met gevouwen oren geeft een zeer grote kans op extreem ernstige kraakbeenafwijkingen. Vaak worden om deze reden de kittens al gecastreerd vóór ze naar hun nieuwe eigenaar gaan.

Conclusie

Het extreme uiterlijk van de foldex veroorzaakt extreem lijden. Het doelbewust fokken op dit uiterlijk is een inbreuk op de intrinsieke waarde, het welzijn en de gezondheid van het dier. Die uiterlijke kenmerken maken het de foldex invalide en hinderen de kat bij het uiten van soortspecifiek gedrag. Lees meer over de problemen door het uiterlijk in het rapport van de universiteit van Utrecht.

Deel deze pagina