Hondenshows

Hondenshows zijn commerciële evenementen die van groot belang zijn voor fokkers van rashonden. De shows worden onder andere georganiseerd door de Raad van Beheer, dat is de overkoepelende organisatie voor rashondenverenigingen. De Raad van Beheer heeft in Nederland het monopolie op het verstrekken van stambomen. Deze lucratieve handel is de belangrijkste bron van inkomsten voor de organisatie. Alleen honden met een stamboom mogen deelnemen aan hondenshows.

Winnaars

De prijzen gaan naar honden die het best voldoen aan de rasstandaard. Vrijwel elke hond die daaraan voldoet, heeft schadelijke kenmerken. De showwinnaars zijn vaak honden met extreme uiterlijke kenmerken zoals lange haren, platte neuzen, kromme poten en diepe rimpels. Honden die in de prijzen vallen zijn populair om mee te fokken. Een winnende reu is een zeer gewilde zaadverstrekker. Zo’n mannetje kan tientallen tot honderden nakomelingen verwekken binnen een genenpool die tóch al klein is. Hondenshow stimuleren zo het fokken van zieke en misvormde dieren en dragen bij aan het verkleinen van de genenpoel, met inteelt en erfelijke ziekten tot gevolg. Controle op de gezondheid van deelnemende honden is er nauwelijks.

Stressvol voor honden

Voor honden zijn hondenshows een stressvolle ervaring. Ze brengen de meeste tijd door in een kooi en kunnen niet ontkomen aan harde geluiden, drukte, het contact met andere honden en het aanraken door vreemde mensen. Ze worden gekamd en geföhnd want ze moeten ‘mooi’ zijn. Ze moeten hun behoefte ophouden want ze kunnen niet fatsoenlijk worden uitgelaten. Allemaal omstandigheden die voor honden extreem onnatuurlijk zijn.

Fokkers

Veel fokkers zweren bij hoog en laag dat hun honden er plezier in hebben om zich te ‘presenteren’ aan het grote publiek. Ze gaan daarmee voorbij aan het feit dat de meeste honden alles zullen doen om hun baasje te plezieren. Een hond kan ver gaan om de aandacht en waardering van het baasje te verkrijgen. Maar als een hond kan kiezen dan krijgt hij die aandacht en waardering liever tijdens een wandeling in het bos dan onder de felle lampen in een drukke evenementhal.

Verbod op hondenshows

Dier&Recht strijdt voor een verbod op hondenshows. Deze evenementen spelen een cruciale rol bij het fokken van zieke honden en het in stand houden van erfelijke aandoeningen. Daarnaast zijn ze ook bijzonder stressvol voor de deelnemende honden.

Deel deze misstand