Schandalig: Raad van Beheer promoot hondenshow vol zieke honden

Hondjes

Op een show voor dogachtigen wonnen twee Sint Bernards waarvan bekend is dat er epilepsie voorkomt in hun lijnen. De show werd gefaciliteerd en gepromoot door de Raad van Beheer. Het is het zoveelste bewijs dat de Raad andere prioriteiten heeft dan de gezondheid van rashonden.

Winnende honden zijn het voorbeeld van de fokkerij

Fokkers fokken doorgaans honden om de show te winnen. Met de nakomelingen van winnaars valt veel geld te verdienen, ze zijn immers volgens de hondenwereld het neusje van de zalm. Hondenshows zijn daarmee voor fokkers een directe prikkel om te fokken naar de daar winnende maatstaven.

innende Mopsen treurig en ziek

Dat is ook een reden waarom we niet vrolijk worden als we kijken we naar de snuitlengte op de slideshow (te zien onder de openingsfoto) van winnende honden. De winnaars Flash of Joy Nova en Wild Pugs Great Balls of Fire hebben beide extreem korte snuiten. Ook de Franse Bulldogs die in de prijzen vielen, hebben totaal geen snuit. Volgens de dit jaar in Nederland ingevoerde criteria mag hier absoluut niet meer mee mag worden gefokt.

Sint Bernards zwaar belast met epilepsie winnaars

In mei werd duidelijk dat er doelbewust met Sint Bernards wordt gefokt die epilepsie aan hun nakomelingen doorgeven. Het is inmiddels algemeen bekend dat Nikan en Noa van het Borgerbos een zeer grote kans hebben het epilepsiegen aan nakomelingen door te geven. Drie van hun directe broers en zussen hebben namelijk epilepsie.  Je zou verwachten dat dergelijke dieren niet meer meedoen in een show. Fokken met deze dieren is immers geen optie.

Op de site van de Raad van Beheer staat een overzicht van alle kampioenen, met de vermelding: “Hier vind je de beste van het ras van de Nederlandse tentoonstellingen." Tot onze verbijstering zien we daar dat beide honden de titel BOB, ofwel Best of Breed winnen. Ook zijn zowel Nikan als Noa op de site van de rasvereniging HSBC nog steeds aangemerkt als honden goedgekeurd om mee te fokken.

Raad van Beheer houdt zich niet aan de afspraken

De Raad van Beheer beloofde in het Fairfokplan met maatregelen te komen om de gezondheid van de honden op shows beter te waarborgen. De uitslagen van deze show spreken dat voornemen direct tegen. Sterker: ze dragen bij aan het verder verzieken van rashonden. Anders kunnen we het tot winnaar uitroepen van honden die de volgende generatie epilepsie inluiden, gewoonweg niet noemen. Wanneer zet de Raad van Beheer zich eindelijk echt in voor de gezondheid van de rashonden?

Wil jij op de hoogte blijven van het nieuws over de kortsnuiten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)