Extreme uiterlijke kenmerken

Veel hondenrassen worden doelbewust gefokt met typerende uiterlijke kenmerken. Sommige rassen hebben een hele korte snuit, andere enorme huidplooien of lange haren. Er zijn kolossale honden maar ook piepkleine hondjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn wel mensen die het mooi vinden. Daarbij wordt meestal niet nagedacht of die kenmerken ook prettig en functioneel zijn voor de hond zelf. 

Aandoeningen door fokken

Zo hebben honden met een te korte snuit vaak last van ademhalingsproblemen omdat de korte snuit hun luchtwegen blokkeert. Honden met veel huidplooien hebben vaak ontstekingen in die plooien en honden met heel lang haar kunnen minder goed rennen en spelen. Hele grote honden krijgen vaak gewrichtsproblemen en hele kleine hondjes hebben constant hoofdpijn omdat hun hersenen niet in de kleine schedel passen.

Ondanks al die aandoeningen blijven veel fokkers van rashonden stug vasthouden aan de rasstandaard. En zo blijven veel zelfverklaarde hondenliefhebbers doelbewust fokken met ongezonde honden.

Dier&Recht is van mening dat de gezondheid van een dier altijd belangrijker is dan het uiterlijk. Wij strijden tegen het fokken op uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier. Met succes!

Deel deze misstand