Succes: geen stambomen meer voor Mopshonden en Franse Bulldogs

Rashonden

Dankzij jullie steun hebben we weer een mooi succes geboekt in de strijd tegen het fokken met zieke hondenrassen! Vanaf 18 mei 2020 worden geen stambomen meer verstrekt aan raszuivere kortsnuitige honden die niet voldoen aan de wet. Het gaat daarbij vooral om rashonden met een te korte snuit zoals de Mopshond, de Engelse en de Franse Bulldog. Honden zonder stamboom mogen niet deelnemen aan hondenshows. Dat maakt het voor fokkers bijzonder onaantrekkelijk om nog te fokken met deze honden.

Afstammingsbewijzen in plaats van stambomen

Alle stambomen worden in Nederland uitgegeven door de Raad van Beheer. Deze overkoepelende organisatie gaat de stambomen voor raszuivere honden met een te korte snuit vervangen door afstammingsbewijzen. Met de registratie van deze afstammingsbewijzen is het straks voor de overheid eenvoudig vast te stellen welke fokkers zich niet aan de wet houden. Andere rassen met een te korte snuit die  niet meer raszuiver gefokt mogen worden zijn onder andere de Affenpinscher, Boston Terriër, King Charles Spaniel, Pekingees en Shih Tzu.

Duidelijke criteria

Wij zijn blij dat de Raad van Beheer zich eindelijk confirmeert aan de wet. Die wet stelt dat je niet mag fokken met dieren met uiterlijke kenmerken die schadelijk kunnen zijn voor de nakomelingen. Die wet stamt uit 2014 maar door het ontbreken van strikte criteria kon de Raad van Beheer tot voor kort ongehinderd stambomen verstrekken aan honden met een veel te korte snuit.

Ook vielen deze rashonden nog regelmatig in de prijzen bij hondenshows. Samen met jullie hebben wij ons ingezet voor, en bijgedragen aan het vaststellen van duidelijke criteria. Die maken het voor de NVWA makkelijker om de wet te handhaven.

Medische klachten

Een te korte snuit veroorzaakt tal van medische klachten. Veel kortsnuitige honden zijn chronisch benauwd omdat hun snuit te kort is voor hun luchtwegen (dit veroorzaakt het kenmerkende ‘snurken’). Daarnaast hebben veel van deze honden last van pijnlijke oogontstekingen, gebitsproblemen en huidplooionstekingen.

Koop geen kortsnuitige hond

Het is goed nieuws dat er een einde komt aan de stamboomfokkerij van kortsnuitige honden. We hopen dat ook consumenten beseffen dat dit zieke honden zijn, die lijden onder hun uiterlijk. We roepen hondenliefhebbers op om vooral geen Mopshonden, Engelse of Franse Bulldogs te kopen. Ook andere rashonden zoals Boxers en Bordeaux Dogs hebben geregeld een te korte snuit. Kies liever voor een gezonde kruising, daar heb je zelf ook veel meer plezier van!

Wil je zeker weten dat je een hond koopt met een gezonde snuitmaat?

Meet de pup na met een liniaal. En controleer of de neusgaten goed open staan. Meet de lengte van de schedel en deel die lengte door twee. Als de snuit minder lang is dan de helft van de schedel, dan is die snuit te kort. Laat zo’n hond bij de fokker en kies een hond met een gezonde snuit!

Stoplicht

 

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.