Vitamine K coagulopathie (bloederziekte)

Categorie
Hart en bloedvaten
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Bleke slijmvliezen, Bloeding, Plotselinge sloomheid, Verhoogde hartslag
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Vitamine K coagulopathie is een ziekte waarbij de bloedstolling niet goed verloopt door een tekort aan vitamine K1 werking. Symptomen hiervan zijn: plotselinge sloomheid, bleke slijmvliezen, rode vlekjes (puntbloedingen) op de slijmvliezen en de onbehaarde huid, hoge hartslag en eventueel een zichtbare bloeding.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts op basis van de plotselinge sloomheid, de bloeding en het niet kunnen stelpen daarvan. Er is een bloedonderzoek naar de stollingsfactoren nodig om de diagnose definitief te vast te stellen. De definitieve diagnose wordt pas gesteld bij het stoppen van de bloeding na toedienen van de vitamine K1.

Behandeling

Als het bloeden niet stopt, is een bloedtransfusie noodzakelijk om het tekort aan bloed aan te vullen. Er is in Nederland een bloedbank voor dieren. Om de bloedstolling in gang te zetten moet vitamine K1 gegeven worden. Bij een acute bloeding moet dit per injectie. Daarna is het van belang levenslang dagelijks vitamine K1 aan de voeding toe te voegen.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina