Spinale Musculaire Atrofie (SMA) (degeneratie van zenuwen)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
In beginstadium geen symptomen, Slap lijf/ spierzwakte, Sterfte, Trillen, Vermoeidheid na inspanning, Wiebelige gang
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Bij spinale musculaire atrofie (SMA) sterven de zenuwcellen, die de skeletspieren aansturen, af. SMA komt voor in verschillende gradaties, van mild tot dodelijk. In het laatste geval treedt sterfte vaak al in de baarmoeder op.

De afwijking is met name zichtbaar in de spieren. Er kan afbraak van spieren optreden, en vertraagd herstel van de spieren na inspanning. De eerste spierzwakte treedt op als de kittens drie of vier maanden oud zijn, ze kunnen niet meer goed lopen en springen. Als ze tussen gaan de vijf en twaalf maanden oud zijn, gaan ze een zwaai met de poot maken vanuit het bekken. Ze hebben geen pijn, en er zijn katten die met deze aandoening negen jaar oud zijn geworden

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door de dierenarts op basis van de symptomen en bevindingen bij lichamelijk onderzoek. De DNA test kan de diagnose bevestigen.

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk voor deze aandoening. Als het dier er te veel onder lijdt, dan moet er gekozen worden voor euthanasie. In andere gevallen is het verstandig de kat binnen te houden. 

Door het DNA te testen van de ouders kan de aandoening voorkomen worden.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina