Gedeeltelijke haarloosheid (rex-vacht)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Afwezigheid van snorharen, Afwijkende snorharen, Afwijkende vachtstructuur
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Gedeeltelijke haarloosheid bij de kat wordt veroorzaakt door diverse recessief overervende mutaties die bewust bij veel kattenrassen zijn ingefokt. Bij deze mutaties is er sprake van (gedeeltelijke) vermindering van de keratinisatie van de haar, waardoor de haarstructuur beschadigd raakt. Daardoor ontstaan korte of gekrulde haren en breken haren makkelijk af. Dit betekent dat bij deze katten ook de snor- en tastharen ontbreken of afwijken.

Katten met afwijkend haar hebben een afwijkende huidweerstand en daardoor een verhoogd risico op huid- en oorontstekingen door gistinfecties (Malassezia).

Verder is het zo dat haren en snorharen belangrijk zijn voor de communicatie met soortgenoten. Katten zonder snorharen en vacht kunnen aan andere katten niet goed laten zien hoe ze zich voelen. Snorharen en vacht zijn ook heel belangrijk voor de zintuigelijke waarneming; katten weten door de positie van hun vacht en snorharen precies waar ze zich bevinden in de ruimte. Een kat met afwijkende vacht en snorharen is dus deels ‘stom en blind’. Dit betekent dat gedeeltelijke haarloosheid het welzijn van de kat aantast.

Diagnose

Onvolledige haarloosheid, ofwel een rex-vacht, is gewoon te zien aan het afwijkende vachttype. In een aantal gevallen zijn snorharen deels aanwezig, maar in afwijkende vorm.

Behandeling

Er is geen behandeling voor gedeeltelijke haarloosheid. Als er huid- en oorontstekingen door gistinfecties ontstaan, kunnen die worden behandeld.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina