Wobbler syndroom (afwijkende gang door vernauwd wervelkanaal)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Coördinatieproblemen, Slepen van tenen van de achterpoten, Verlamming, Verminderde coördinatie, Wiebelende gang, Zwakte van de achterpoten
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Het wobbler syndroom (ook wel cervicale (vertebrale) spondylo- of stenotische myelopathie genoemd) is een aandoening die veroorzaakt wordt door een afwijkende structuur en/of onregelmatige rangschikking van de wervels in de hals. Dit syndroom leidt tot instabiliteit tussen de aangrenzende wervels, vernauwing (stenose) van het wervelkanaal en daardoor druk op het ruggenmerg. Door de druk op het ruggenmerg in de hals ontstaan coördinatieproblemen van de poten, doordat de signalen van en naar de hersenen niet goed kunnen worden doorgegeven. De verschijnselen beperken zich aanvankelijk tot coördinatieproblemen in de achterpoten, maar worden langzaam progressief en zullen dan ook de voorpoten (in meer of mindere mate) gaan aandoen. In ernstige gevallen kunnen honden omvallen, moeilijk opstaan of zelfs verlamd raken. De aandoening komt vooral bij grote rassen voor.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, onderzoek van het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat en kan bevestigd worden met röntgenologisch onderzoek (myelogram).

Behandeling

De behandeling bestaat uit een operatie om de wervels te stabiliseren. De operatietechniek is specialistisch werk, de kans op complicaties tijdens en na de operatie zijn groot en de kans op volledig herstel is twijfelachtig.

Deel deze pagina