Severe combined immunodeficiency (onvoldoende ontwikkeld afweersysteem)

Categorie
Afweersysteem
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Gevoeligheid infecties, Infectiegevoelige huid, Ontsteking, Terugkerende infecties
DNA-test beschikbaar?

Beschrijving

Severe combined immunodeficiency, kortweg SCID, is een erfelijke afwijking waardoor het afweersysteem onvoldoende ontwikkeld is. De puppy's zien er normaal uit bij geboorte, maar zullen achterblijven in de groei en zeer vatbaar zijn voor infecties wanneer na 6-8 weken de antistoffen afkomstig uit de moedermelk afnemen. Symptomen zijn onder andere huidontstekingen, oorontsteking, blaasontsteking en diarree door maag-darmkanaal infecties. Bij ernstige infecties is er sprake van longontsteking of bloedvergiftiging.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de bevindingen en het lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek zijn de perifere lymfeknopen niet te voelen en op röntgenfoto’s is de thymus heel klein of afwezig. Beide organen zijn namelijk onvoldoende ontwikkeld. Voor bepaalde rassen is een DNA-test beschikbaar.

Behandeling

Antibacteriële therapie is meestal ineffectief en er is geen therapie beschikbaar om de aandoening te genezen. De meeste dieren worden rond 5-6 maanden geëuthanaseerd, als ze al niet eerder komen te overlijden.

Deel deze pagina