Puppyverlamming (verlamming achterhand bij pups)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Geen oordeel
Behandelbaarheid
Geen oordeel
Symptomen
Gedeeltelijke of volledige verlamming, Tijdelijke verlamming, Uitval van zenuwen, Verlamming van de achterpoten
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Puppyverlamming is een aandoening waarbij de pups te maken krijgen met een plotselinge, gedeeltelijke of volledige, verlamming van de achterhand. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij pups op een leeftijd van 4 tot 16 weken oud. De achterpoten en de staart kunnen verlamd raken. Vaak is er geen sprake van verlamming van de blaas en einddarm en werken de reflexen in de achterpoten nog wel. De oorzaak is gelegen in een beschadiging van zenuw(en) in het ruggenmerg. Soms zijn afwijkende wervels, een bloeding in het wervelkanaal en/of een verplaatste tussenwervelschijf de oorzaak van de schade, maar vaak is de oorzaak onduidelijk.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en het onderzoek van het zenuwstelsel en de bevindingen op een eventuele röntgenfoto.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het voorkomen van meer schade door de rug zo min mogelijk te (laten) bewegen en het toedienen van ontstekingsremmers. Er dient binnen enkele dagen verbetering op te treden, in de andere gevallen zal herstel niet meer mogelijk zijn en moet de hond worden ingeslapen.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina