Primaire idiopatische seborroe (overmatige afscheiding van talg)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Aantasting van het uiterlijk, Gevoelig voor secundaire infecties, Jeuk, Ontsteking, Schilferige en/of korstvormige huid, Stank, Vettige huid, Vochtige geelbruine korsten
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Primaire idiopatische seborroe is een huidaandoening waarbij de buitenste laag van de huid (opperhuid) sneller vernieuwd dan normaal gesproken het geval is. Tevens zijn de talgklieren verstoord. Dit leidt tot een droge, schilferige huid of juist een zeer vette huid. Doordat het beschermende effect van de talg ontbreekt, is de huid gevoeliger voor ontsteking en infectie met bacteriën. De veranderingen door de seborroe komen over het hele lichaam voor, maar voornamelijk op de ellebogen, hakken en oren. De huidveranderingen gaan meestal gepaard met een matige tot ernstige jeuk. De eerste veranderingen van de huid kunnen al binnen enkele maanden na de geboorte optreden, maar zijn meestal duidelijk aanwezig op anderhalf jarige leeftijd.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en huidonderzoek en het uitsluiten van andere oorzaken van de seborroe.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de soort seborroe en is gericht op het verwijderen van de overmatige schilfering en het normaliseren van de talgproductie met behulp van o.a. speciale shampoos.

Deel deze pagina