Paroxysmale dyskinesie (bewegingsstoornis)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Bewegingsbeperktheid, Desoriëntatie, Overmatig trillen tot complete verkrampingen (van hals, kop en rug, poten), Trillen en beven
DNA-test beschikbaar?

Beschrijving

Paroxysmale dyskinesie is een erfelijke bewegingsstoornis die wordt veroorzaakt door een stoornis in de zenuwoverdracht in de hersenen (basale ganglia). 

De symptomen doen denken aan epilepsie. Bij een aanval trillen of verkrampen de spieren van de hond. Hierdoor treden abnormale bewegingen op, bijvoorbeeld een trillende kop of één trillend pootje. Soms kan de hond helemaal niet meer bewegen omdat alle spieren verkrampt zijn. De abnormale bewegingen doen de hond geen pijn, maar tijdens de aanval is de hond wel bij bewustzijn. Een aanval duurt enkele minuten tot uren. Vaak heeft een hond die lijdt aan deze ziekte al op enkele weken leeftijd last van aanvallen.

Bij sommige rassen is deze aandoening ook onder andere namen bekend. Bij de cavalier king charles spaniel wordt ze ook wel episodisch valsyndroom genoemd, en bij de Schotse Terriër is de aandoening bekend als Scotty cramp. 

Diagnose

De dierenarts stelt de diagnose op basis van de verschijnselen en het uitsluiten van andere aandoeningen. Voor sommige rassen is een DNA-test beschikbaar. Deze test toont aan of de hond deze aandoening heeft.

Behandeling

De aandoening kan niet worden behandeld. Als de aanvallen te vaak voorkomen of te ernstig zijn, komt het welzijn van de hond in het gedrang. Dan is euthanasie de enige optie.

Voor die rassen waar een DNA-test beschikbaar is, kan met en goed fokbeleid de aandoening voorkomen worden.

Deel deze pagina