Palatoschisis (gespleten gehemelte of lip)

Categorie
Skelet
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Goed tot matig
Symptomen
Ademhalingsproblemen, Eetproblemen, Ernstig ongemak, Gewichtsverlies, Groeivertraging, Kwijlen, Problemen voedselinname (voedsel lekt soms uit de neus), Slikproblemen, Sloomheid, Uitdroging
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Palatoschisis is een abnormale opening in het gehemelte. De oorzaak is het falen van de normale fusie tussen de twee helften van het bot van de bovenkaak, die tijdens de embryonale ontwikkeling naar elkaar toegroeien, wat resulteert in een spleet in het gehemelte en/of de lip. Hierdoor is er sprake van een opening tussen de neus en de mondholte. Palatoschisis kan gepaard gaan met een hazenlip (gespleten lip), maar omvat meestal alleen een spleet in het gehemelte. De aandoening kan direct na de geboorte al worden gezien en geeft problemen bij de opname van melk, doordat de dieren bij het zuigen geen negatieve druk in de bek kunnen opbouwen en zo onvoldoende melk binnenkrijgen. De melk (en speeksel) komt in de neus terecht en zal leiden tot neusuitvloeiing, ontsteking van het neusslijmvlies (rhinitis) en geeft aanleiding tot verslikken, met mogelijk longontsteking tot gevolg. Deze aandoening zal dan ook leiden tot ondervoeding en een groeiachterstand, wanneer het niet tijdig verholpen wordt.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek met een onderzoek van de bek en eventueel kan een CT-scan van de kop gemaakt worden om de afwijking precies in beeld te kunnen brengen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het operatief herstellen van het gehemelte (en de lip), maar kan alleen bij niet-ernstige gevallen uitgevoerd worden.

Deel deze pagina