Osteosarcoom (botkanker)

Categorie
Tumoren
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Bewegingsbeperktheid, Ernstig ongemak, Hevige pijn, Kreupelheid, Pijn in de poten
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Osteosarcoom is een vorm van botkanker en de meest voorkomende kwaadaardige bottumor bij dieren. Osteosarcomen vormen bovendien 3 tot 6% van alle soorten tumoren. De tumoren groeien snel en vrijwel alle honden met een osteosarcoom komen te overlijden doordat de tumor naar de longen is uitgezaaid. De eerste symptomen zijn meestal kreupelheid en hevige pijn in een poot. De tumor groeit snel en invasief, waarbij het botweefsel verwoest wordt en de kans op botbreuken toeneemt. De tumor is zeer kwaadaardig en in veel gevallen is de tumor helaas al uitgezaaid naar de longen wanneer de diagnose gesteld wordt. Deze bottumor komt vaker voor bij grotere hondenrassen dan bij kleinere hondenrassen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en het onderzoek van het bewegingsapparaat, aangevuld met de bevindingen op een röntgenfoto van de aangedane poot.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het verwijderen (amputeren) van de poot waar de tumor zit, maar kan alleen effectief zijn wanneer de tumor nog niet is uitgezaaid.

Deel deze pagina