Osteochondritis dissecans (OCD) (aandoening van het gewrichtskraakbeen)

Categorie
Skelet
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Bewegingsbeperktheid, Ernstig ongemak, Gezwollen pijnlijke ellebogen, Groeiproblemen, Kreupelheid, Moeilijkheden met lopen en overeind komen, Ontsteking, Pijn aan de schouders, Pijn in de poten, Zwellingen van de gewrichten
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Osteochondritis dissecans (OCD) is een aandoening van het kraakbeen in gewrichten en groeischijven (epifysairschijven). De kraakbeenlaagjes van de gewrichten zijn bij deze aandoening minder glad en elastisch. Het kraakbeen en bot kunnen los komen te liggen van het gewrichtsoppervlak. Stukjes kraakbeen kunnen zo afbreken en het gewricht kan vaak moeizaam gestrekt en gebogen worden. Het losraken van kraakbeen leidt tot zeer pijnlijke gewrichten en kreupelheid. In geval dat het kraakbeen van de groeischijven betrokken is, zal de aandoening leiden tot het scheefgroeien van de poten. Deze aandoening komt voornamelijk bij jonge honden van grote rassen voor en begint meestal al rond een leeftijd van 4 tot 8 maanden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en het onderzoek van het bewegingsapparaat, aangevuld met de bevindingen op röntgenfoto's van de pijnlijke gewrichten.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een invasieve operatie waarbij het afwijkende en losgeraakte kraakbeen uit het gewricht wordt verwijderd.

Deel deze pagina