Nodulaire dermatofibrose (knobbels in huid)

Categorie
Tumoren
Ernst
Zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Aantasting van het uiterlijk, Bultjes, Haarverlies, Kreupelheid, Nierfalen, Zweren
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

Nodulaire dermatofibrose is een aandoening van de huid op de kop, poten en rug, waarbij stevige knobbeltjes (noduli) ontstaan. Na verloop van tijd worden de knobbeltjes groter en kunnen ze toenemen in omvang. De knobbeltjes doen in eerste instantie geen pijn, maar kunnen wel gaan ontsteken en dan aanleiding geven voor irritatie en pijn. De relevantie van deze aandoening ligt hem in het feit dat het ontwikkelen van deze bultjes vaak een voorteken is van het ontstaan van tumoren in de nieren (nierkanker), wat zal leiden tot ernstig nierfalen. De reden hiervoor is dat het afwijkende eiwit hierbij betrokken is, zowel in de huid als in de kapsel van de nieren aanwezig is (FLCN-gen, eiwit folliculine). De aandoening ontstaat meestal bij honden die ouder zijn dan 5 jaar.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en een nader onderzoek van de huid (biopt). Er is een DNA-test beschikbaar voor deze aandoening bij de Duitse Herder, waarmee lijders en dragers opgespoord kunnen worden.

Behandeling

Er is geen behandeling voor de oorzaak van deze aandoening mogelijk, maar wanneer de bultjes gaan ontsteken, kunnen deze operatief verwijderd worden. Dit verkleint echter niet het risico op het ontstaan van tumoren van de nieren.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Deel deze pagina