Intervertebrale discusdegeneratie (aandoening aan tussenwervelschijven)

Categorie
Zenuwstelsel
Ernst
Ernstig
Behandelbaarheid
Matig
Symptomen
Bewegingsbeperktheid, Gedeeltelijke of volledige verlamming, Moeilijkheden met lopen en overeind komen, Neurologische afwijkingen, Pijn in de nek, Rugpijn, Zwakte in de achterhand
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Intervertebrale discusdegeneratie is een aandoening van de tussenwervelschijven in het ruggenmerg. De aandoening wordt veroorzaakt doordat de tussenwervelschijven, die normaal gesproken de wervels stabiliseren, (sneller) worden afgebroken (degeneratie). Hierdoor worden de bewegingen van de wervels onvoldoende opgevangen, waardoor de zenuwen van het ruggenmerg beschadigd kunnen raken. Dit veroorzaakt vooral pijn, waardoor de hond niet meer wil wandelen, moeite heeft met opstaan en het bewegen van de nek. De zenuwen kunnen beschadigd raken, waardoor uitval van zenuwen plaatsvindt. De aandoening komt vooral voor bij kleine rassen (chondrodystrofe rassen).

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek en op een röntgenfoto.

Behandeling

De behandeling verschilt afhankelijk van de ernst van de aandoening en kan bestaan uit strikte rust met pijnstilling of een invasieve en dure operatie.

Deel deze pagina