Heupdysplasie - kleine hond (ontwikkelingsstoornis heup)

Categorie
Bewegingsapparaat
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Matig tot slecht
Symptomen
Afwijkend staan met achterpoten, Afwijkende gang en stand (achterpoten), Bewegingsproblemen, Chronische pijn, Instabiliteit van de heupen, Kreupelheid, Wiebelende gang
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Heupdysplasie (HD) is een afwijking aan het heupgewricht bij honden waarbij een afwijkende vorm (dysplasie) van het gewricht ontstaat. De gewrichtsdelen passen niet goed in elkaar, waardoor er instabiliteit in het gestel en slijtage van het kraakbeen ontstaan. De aandoening heeft een erfelijke basis en daar bovenop kunnen een hoge groeisnelheid en overgewicht de situatie verergeren. Deze aandoening komt bij veel verschillende hondenrassen voor, echter zorgt het vooral bij de grote hondenrassen (vanwege verhoogde belasting van de gewrichten) voor meer problemen. Hierom is er door onze dierenartsen een onderscheid gemaakt in ernst tussen heupdysplasie bij grote, middelgrote en kleine honden.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen van het lichamelijk onderzoek, aangevuld met een onderzoek van het bewegingsapparaat en röntgenfoto’s van de heupen.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de verschijnselen is een pijnstillende of operatieve behandeling benodigd.

Deel deze pagina