Collageendysplasie (misvorming van bindweefsel)

Categorie
Huid en haar
Ernst
Matig ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Huidplooien, Infectiegevoelige huid, Makkelijk scheurende huid met als gevolg grote wonden
DNA-test beschikbaar?
Nee

Beschrijving

Collageen is het hoofdbestanddeel van het bindweefsel in de huid en is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Dysplasie betekent letterlijk misvorming. Collageendysplasie is dus een aandoening waarbij collageen misvormd is, met als gevolg dat de huid te elastisch is. Hierdoor kunnen er zeer grote, losse huidplooien bij de hond ontstaan. Tevens is de huid dunner dan normaal. Het gevolg hiervan is dat dieren die zichzelf krabben, gemakkelijk hun huid beschadigen.

 

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van het uiterlijk, de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek en huidonderzoek.

Behandeling

Er is bij deze aandoening geen behandeling mogelijk. Erg belangrijk is dat dieren vrij van parasieten worden gehouden, aangezien enige jeuk al voor veel schade kan zorgen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening is de prognose matig tot slecht. Sommige dieren hebben zo vaak grote wonden die moeten worden gehecht, waardoor de eigenaar samen met de dierenarts soms tot euthanasie zal moeten beslissen.

Deel deze pagina