Chronische koperstapeling (ophoping van koper in lever)

Categorie
Maag, darm lever
Ernst
Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid
Slecht
Symptomen
Bloedarmoede, Buikpijn, Depressie, Geelzucht, Gewichtsverlies, Leverproblemen, Lusteloosheid, Neurologische afwijkingen, Uitdroging, Veel drinken, Verminderde eetlust
DNA-test beschikbaar?

Ja, voor de rassen:

Beschrijving

In een gezonde hond komt koperstapeling niet voor, omdat eiwitten in de lichaamscellen en in het bloed de overmaat aan koper wegvangen en uitscheiden. Dit doen ze door te binden aan koper. Bij een aantal hondenrassen komt een genetische afwijking voor waardoor deze eiwitten niet goed functioneren. Het koper wordt niet gebonden, waardoor het zich opstapelt in de lever. Koper is zeer giftig voor de lever en veroorzaakt directe celschade. Als gevolg van deze celschade in de lever vindt er een ontstekingsreactie plaats om de beschadigde cellen op te ruimen, de lever raakt hierbij chronisch ontstoken. 

De verschijnselen zijn niet heel specifiek: slecht eten, braken, vermageren, verminderd uithoudingsvermogen en lusteloosheid. Ook geelzucht en neurologische verschijnselen zijn mogelijk wanneer een groot deel van de leverfunctie verstoord is.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en bevindingen bij het lichamelijk onderzoek, aangevuld met bloedonderzoek voor leverwaarden en een echografie van de buik. Een biopt van de lever moet worden genomen om de oorzaak te kunnen achterhalen. Voor de Labrador Retriever is er (in Verenigde Staten) een DNA-test beschikbaar voor één bepaalde genmutatie die tot deze aandoening leidt. 

Behandeling

De behandeling is erop gericht om het koper weg te nemen en bestaat uit medicijnen die het koper binden en via de urine afvoeren. Ook krijgt de hond een speciaal voer waarin minder koper zit.

Deel deze pagina