Dier&Recht start rechtszaak tegen kalverslachter VanDrie over illegale transporten Ierse kalfjes

kalveren op transport
Beeld: Eyes on Animals, Ethical Farming Ireland, L214.

Miljardenbedrijf VanDrie Group zet jaarlijks tienduizenden piepjonge kalfjes op een vijftig uur durend transport vanuit Ierland naar Nederland. Onderweg krijgen de kalfjes onvoldoende rust, water en melk. Dit is in strijd met de Europese transportregels voor dierenwelzijn. Dier&Recht start een rechtszaak en eist dat het bedrijf stopt met de illegale kalvertransporten.

Overtreding van de wet

Dierenorganisaties Eyes on Animals, Ethical Farming Ireland en L214 volgden afgelopen voorjaar Ierse kalfjes op hun stressvolle reis naar Nederland. Het onderzoek onthulde mishandelingen in een Franse verzamelplaats en toont aan dat de transporttijden structureel veel te lang zijn. De kalveren verblijven tot de eerste rustplaats in Frankrijk zo’n 30 uur in de vrachtwagen. Volgens de Europese regels voor de bescherming van dieren mogen kalveren maximaal 9 uur onderweg zijn zonder voeding en maximaal 19 uur zonder rust. De Nederlandse overheid gaf eerder al aan dat transporten die langer duren dan 8 uur het welzijn van jonge kalveren teveel aantasten.

VanDrie: handelaar in kalverleed

VanDrie is de grootste kalverslachter van Nederland. Het bedrijf importeert jaarlijks tienduizenden ongespeende Ierse kalveren van 2 tot 3 weken oud. Die kalfjes worden via Frankrijk naar Nederland getransporteerd voor de productie van kalfsvlees

Frederieke Schouten, directeur stichting Dier&Recht: “De familie Van Drie is één van de rijkste families van Nederland. Het familiebedrijf is de grootste importeur van Ierse kalfjes en verdient miljarden met de handel in kalverleed. De transporten met deze kalfjes overtreden structureel de Europese wet. Wij willen dat de rechter hier zo snel mogelijk een einde aan maakt.”

Rechtszaak tegen VanDrie

Dier&Recht wordt in de rechtszaak bijgestaan door Hanneke Wellenberg, advocaat bij Soeverein Advocaten. Wellenberg: “VanDrie wordt als organisator van de transporten verantwoordelijk gehouden voor het leed dat deze veroorzaken. Willens en wetens profiteren van het overtreden van transportregels is onrechtmatig.”

Uit recente cijfers van RVO blijkt dat afgelopen jaar een recordaantal van 106.228 kalveren naar Nederland is gehaald. Dier&Recht start ook een publieksactie tegen de transporten en roept mensen op om zich aan te melden als medestander in de rechtszaak.

Deel deze pagina