Paardensport is dierenleed

Paardensport is dierenleed

Als je een paard z’n gang laat gaan, dan kiest hij niet voor topsport. Dan traint hij niet elke dag om steeds sneller over steeds hogere hindernissen te springen. Of om in steeds extremere dressuurhoudingen te kunnen lopen. Dan doet hij niet z’n uiterste best om een wedstrijd te winnen. Als je topsport wilt beoefenen met een paard, dan moet je het dier hiertoe dwingen. Paardensport kan niet bestaan zonder dierenleed.

Nederland is een van de grootste spelers in de internationale paardensport. Van 11 tot en met 13 maart zijn de Brabanthallen het toneel van ‘The Dutch Masters’. Voor dit topsportevenement komen dressuur- en springruiters van over de hele wereld met hun paarden naar Den Bosch.

Winnen belangrijker dan welzijn

Topsport is enorm zwaar voor lichaam en geest, atleten wijden hun hele leven aan de sport. Een mens kiest hiervoor, een paard niet. Een dier heeft geen enkele intrinsieke motivatie om een spring- of dressuurwedstrijd te winnen. Een paard wordt door de mens onderdrukt en met pijnlijke dwangmiddelen gedwongen tot extreme prestaties. Weigeren wordt bestraft; stress en pijnsignalen van het dier worden genegeerd of niet eens herkend.

Pijn als vast onderdeel van de sport

Veel paarden worden getraind met fysiek geweld. Tijdens de training wordt een paard met een zweep geslagen en met sporen in de zijden geprikt. Zo krijgt het dier veel ‘respect’ (lees: angst) voor deze middelen, en reageert het tijdens een wedstrijd snel op de ruiter.

Via een bit in de mond geeft de ruiter sturing aan het paard. Zodra een paard weerstand biedt tegen het bit, veroorzaakt dat extra druk in zijn mond. Dit zorgt voor beschadigingen aan de tong, mondhoeken en tandvlees. In ernstige gevallen ontstaan er open blaren of deuken in het kaakbot. Door de krachtige werking van het bit kost het de ruiter weinig moeite om het paard pijn te doen en ‘respect af te dwingen’.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Paarden kiezen er niet voor om topsporter te zijn. Ze worden met angst en pijn gedwongen tot extreme prestaties.

Paarden hebben recht op een leven dat aansluit op hun natuurlijke behoeftes. Wil jij de paarden helpen? Steun Dier&Recht in de strijd voor wettelijke bescherming van paarden.

Deel deze campagne