Dierenartsen die meewerken aan het fokken van kortsnuiten zijn strafbaar

Bulldog

Niet alleen fokkers maar ook dierenartsen zijn strafbaar als ze de Wet dieren overtreden en het fokken faciliteren van kortsnuitige honden (zoals mopshonden en Franse en Engelse buldogs). Aan welke strafbare feiten maken dierenartsen zich schuldig?

Kunstmatige inseminatie: verboden

Veel kortsnuitige honden kunnen niet meer zelfstandig drachtig worden, en worden daarom kunstmatig geïnsemineerd. Fokkers of dierenartsen zorgen ervoor dat het sperma in de baarmoeder van de teef terecht komt. Kunstmatige inseminatie is volgens de wet verboden. Dierenartsen die eraan meewerken zijn strafbaar.

Drachtigheidsbegeleiding van kortsnuiten: verboden

Om de hierboven genoemde reden, maar ook vanwege het verbod om te fokken met honden die schadelijke uiterlijke kenmerken kunnen doorgeven aan hun nakomelingen, is het begeleiden van de dracht van kortsnuitige honden strafbaar.

Geplande keizersneden: verboden

Veel kortsnuitige honden kunnen niet meer op natuurlijke wijze bevallen. Tijdens de bevalling krijgt de teef het benauwd en dreigt te stikken. Bovendien passen in veel gevallen de brede koppen van de pups niet door het nauwe bekken van de moeder. Veel mopshonden en Franse en Engelse buldogs bevallen daarom door middel van een keizersnede, die vooraf wordt gepland.

Maar: geplande keizersneden zijn verboden. Alleen bij levensbedreigende bevallingen mag de keizersnede worden ingezet, met als doel het redden van moeder en pups. Honden waarbij een keizersnede noodzakelijk is (geweest), mogen in het vervolg niet meer worden ingezet als fokdier. Werk je als dierenarts toch mee aan een geplande keizersnede, dan overtreed je de wet.

Advies wel/niet fokken met je hond

Als dierenarts kun je eenvoudig meten of een hond al dan niet geschikt is om mee te fokken. In PETscan - een programma waarmee dierenartsen kunnen bijhouden welke erfelijke ziektes voorkomen bij rashonden - kan een formulier worden ingevuld waaruit direct een fokadvies volgt op basis van de schedelvorm.

Verder moet de algehele gezondheid van een fokdier worden meegenomen in het advies of er wel of niet mee gefokt kan worden. Daarbij wordt ook gekeken naar erfelijke aandoeningen en andere uiterlijke kenmerken die schadelijk kunnen zijn voor de nakomelingen.

Dierenartsen: meld foute fokkers!

Dierenartsen kunnen fokkers die zich niet aan de wet houden, melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De complete informatie voor dierenartsen is terug te vinden in het informatieblad van de NVWA.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.