Waarom een kat zo heerlijk in de weg zit

Kat op laptop

Altijd als ik mijn laptop openklap om mijn mail te checken, zit meteen Blackie, mijn schattige zwart-witte kater, op mijn toetsenbord. Kopjes geven, snorren, rondje op de letters… Al mijn e-mails ineens verstuurd met onleesbare teksten, die ik dan weer uit mag leggen in de volgende mail. Herkenbaar?

Waarom doen katten dat, precies liggen op de plek waar jij aan de slag wil?

Katten weten als geen ander hoe ze aandacht moeten vragen, of moet ik zeggen: eisen. Ze hebben precies in de gaten wanneer ze in de weg zitten en je ze aandacht moet geven, al is het alleen maar om ze te verplaatsen. Kattengedragsdeskundigen verklaren deze grappige eigenschap van katten als volgt.

Mensgericht

Katten die graag bij je zijn, gaan op je spullen en in je buurt liggen. Ze vinden het gewoon heel gezellig en weten precies wanneer je ze gaat aaien, dat hebben ze snel genoeg in de gaten. Als het gedrag wordt beloond (met een aai), wordt het natuurlijk herhaald en gaan ze het vaker doen.

Aandacht afdwingen

Katten hebben ook gewoon aandacht nodig. Een kat die binnen leeft heeft twee tot drie uur afleiding (speel- en knuffeltijd) nodig. Vindt je kat dat hij te weinig aandacht krijgt, dan komt hij gewoon heerlijk in de weg zitten zodat jij hem wel aandacht móét geven. Een kat die naar buiten kan, is wat sneller tevreden door al zijn bezigheden aldaar. Volgens gedragsdeskundigen is een half uur knuffel- en speeltijd dan meestal genoeg.

Territoriaal en comfortabel

Katten laten graag weten dat het terrein waar ze leven van hen is. Behalve door markeringen op de krabpaal kunnen ze dat ook doen door bovenop je spullen te gaan liggen. Het liefst kiezen ze dan een wat hoger plekje op om alles in de gaten te kunnen houden. En hoe warmer hoe beter: lekker opgerold in je warme trui, het opgewarmde toetsenbord, in de wasmand of midden op je bed.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.