Je kat mee naar de dierenarts

Boze kat in kooi

Je kat vangen, in een mand duwen – en als dat dan gelukt is die enorm gestreste tijger laten onderzoeken door de dierenarts… Geen gebeurtenis waar een katteneigenaar met plezier naar uitkijkt. Ook voor mij als dierenarts is het een rampscenario. Goed onderzoek doen en bijvoorbeeld bloed afnemen bij zo’n gestreste kat, is soms niet eens mogelijk.

Hoe krijg je je lieve huisvriend zonder stress bij de dierenarts? Want dat is voor iedereen beter: voor de dierenarts, voor het baasje, en vooral voor de kat zelf.

Een goede mand

Een goede mand is een plek die niet geassocieerd wordt met stress, en die voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De kat ligt er graag
  • De kat kan er makkelijk in en uit
  • De voordeur van de mand kan eruit – en er gemakkelijk weer in
  • De bovenkant van de mand kan eraf – en er gemakkelijk weer op
  • Er ligt een zachte, deken in de mand met de (vertrouwde) geur van je kat
  • De kat kan zich keren, de mand is niet te klein

De kat in de mand

Als je kat van jongs af aan gewend is aan een mand in de huiskamer, wordt dat al gauw prettige slaapplaats. De plek waar de mand staat, is belangrijk: liefst een rustige plek, niet op een doorloop of naast de hondenmand. Katten liggen graag wat hoger, dus zet de mand wat hoger als dat kan. Als je kat in de ochtend van het dierenartsbezoek zijn snoepje gaat opsmikkelen of ligt te dutten in de mand, hoef je op dat moment alleen maar het deurtje rustig dicht te doen. Een doek om de mand heen zorgt ervoor dat je kat zich niet bekeken voelt en geeft hem een veiliger gevoel.

Als je al een kat hebt, zorg dan dat er vanaf nu een mand in huis staat, en begin met het wenproces. In het begin doe je er helemaal niets mee; je laat de mand gewoon onderdeel van je huiskamer zijn. In een later stadium geef je eventueel voer in de mand. Dan associeert je kat die plek al gauw met een lekker maaltje. Belangrijk is wel dat je kat niet bang is voor de mand die je nu hebt! Koop een nieuwe die niet op de oude mand lijkt en aan alle voorwaarden voldoet, als je kat bang voor is voor de huidige mand.

Bij de dierenarts

Eenmaal bij de dierenarts, is het van belang dat de rust gewaarborgd blijft. Zet de kattenmand niet op de grond in de wachtkamer. Een hoge wachtplek is beter, zo schrikt je kat niet van een hond die zijn nieuwsgierige neus in zijn veilige mandje probeert te steken. Eenmaal op de behandeltafel is het niet handig als de assistente of de dierenarts je kat uit de mand trekt en dan meteen aan hem begint te plukken. Je doet zelf de mand open en geeft je kat even de tijd te acclimatiseren, je laat je kat zelf uit de mand komen. Als je vriend niet van plan is de mand te verlaten, dan kan de kap eraf, zodat de dierenarts toch op een rustige manier je kat kan onderzoeken. Zijn eigen deken op de tafel zorgt voor een vertrouwde geur en wordt er even niets onderzocht en moet je even wachten geef je vriend dan de mogelijkheid even te schuilen in zijn eigen mandje.

Met deze tips gaat het vast lukken je kat rustig mee te nemen naar de dierenarts, meer tips vind je hier.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.