Wat mag mijn hond niet eten?

Hond eet chocolaatjes

Veel producten die mensen graag eten, zijn helemaal niet goed voor honden. Let dus goed op dat jouw hond de volgende voedingsmiddelen niet binnenkrijgt.

Chocolade

Rond Sinterklaas, Kerstmis en Pasen krijgen honden het vaak voor elkaar chocolade te stelen. Vooral pure chocolade kan snel vergiftiging veroorzaken, meestal in de vorm van hartritmestoornissen. Honden kunnen hieraan doodgaan. Lees meer hierover in het artikel ‘Het gevaar van chocolade’.

Avocado

Het eten van avocado (schil, pit en vruchtvlees) kan bij honden braken, diarree, buikpijn en alvleesklierontsteking veroorzaken. De pit kan bovendien opstopping geven. De mate van vergiftiging verschilt van hond tot hond.

Uien, sjalot, knoflook, prei en bieslook

Zowel rauw als bewerkt zijn deze groentesoorten giftig. Per oogst kan de giftigheid verschillen. Als honden deze groenten eten kunnen ze bloedarmoede krijgen door het acuut stukgaan van de rode bloedcellen. Honden worden dan sloom en bleek, krijgen een snelle ademhaling en hartslag en kunnen toevallen krijgen. Soms heeft de hond ook last van diarree of braken.

Druiven, rozijnen en krenten

De mate van vergiftiging bij het eten van druiven, rozijnen en krenten wisselt per hond. Klachten starten zes tot vierentwintig uur na het eten ervan. De voedingsmiddelen zijn zeer schadelijk voor de nieren en kunnen nierfalen geven. De prognose hiervan is erg slecht: acuut nierfalen geeft sloomheid, slechte eetlust, braken, diarree, meer plassen of stoppen met plassen en uiteindelijk zelfs sterfte.

Macadamianoten

Bij kleine hondjes kan één macadamianoot al voldoende zijn om vergiftigingsverschijnselen op te roepen tot vierentwintig uur na inname. De verschijnselen zijn spierzwakte en trillen, liggen, stijfheid, gewrichtspijn, braken, diarree, bleke slijmvliezen en een verhoogde lichaamstemperatuur.

Onverhit vlees

Orgaanvlees en rauw vlees kunnen allerlei ziekteverwekkers bevatten: parasieten (toxoplasma, neospora), virussen (pseudorabiës) en bacteriën (salmonella, E. coli). Door het vlees te bevriezen en te verhitten worden de meeste ziekteverwekkers gedood.

Xylitol

De zoetstof xylitol (E967)vind je vaak terug in lightproducten voor mensen. Bij de hond geeft opname van kleine hoeveelheden xylitol al te lage bloedsuikerspiegels, bij grotere hoeveelheden treedt er acuut leverfalen op. Dit kan uiteindelijk leiden tot de dood. Lees meer hierover in het artikel ‘Is xylitol dodelijk voor honden?

Advies bij het vermoeden van een vergiftiging

  • Neem direct contact op met een dierenarts.
  • Heb je een verpakking van het product dat de hond heeft binnengekregen, neem deze dan mee naar de dierenarts.
  • Laat de hond niet braken met zout. Ook zout is giftig.
Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.