Is xylitol dodelijk voor honden?

Hond met tong

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws: honden die overlijden na het eten van ontbijtkoek of kauwgom. Dat chocolade giftig is voor honden weten de meeste hondeneigenaren wel. Maar dat ontbijtkoek gevaarlijk is en de dood tot gevolg kan hebben, is minder bekend. De boosdoener in ontbijtkoek en kauwgom is xylitol (E 967), een veelgebruikte suikervervanger in lightproducten.

Werking xylitol bij de mens

Xylitol is een stof die van nature in planten en bomen voorkomt. Het is even zoet als suiker, maar bevat veertig procent minder calorieën en wordt bij mensen langzamer in het lichaam opgenomen dan suiker. Om deze eigenschappen wordt de stof in lightproducten gebruikt. Bij mensen komt er geen extra insuline vrij na het eten van deze stof, en de bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Diabetici kunnen daarom deze zoetstof als suikervervanger gebruiken.

Werking xylitol bij de hond

Bij de hond reageert het lichaam anders. Xylitol wordt bij de hond heel snel opgenomen in het bloed en geeft een enorme respons van insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt naar levensgevaarlijke lage waarden. Tevens veroorzaakt xylitol leverfalen. Verschijnselen zijn: braken, zwakte, toevallen, coma en sterfte. De eerste verschijnselen van zwakte en leverontsteking kunnen al binnen dertig minuten na het eten optreden. Leverfalen treedt vaak een of twee dagen later op.

Waar zit xylitol in?

In bijna alle producten waar suiker door zoetstoffen is vervangen zoals: ontbijtkoek, meestal aangemerkt als light of zero; kauwgom zonder suiker; tandpasta en zoetjes. De hoeveelheid xylitol staat vaak niet op een verpakking vermeld, maar voor honden zijn zeer kleine hoeveelheden al giftig. Xylitol wordt op verpakkingen regelmatig vermeld met alleen een E-nummer: E 967.

Behandeling

Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts bij het vermoeden dat je hond xylitol heeft binnengekregen.  Geef je hond op weg naar de dierenarts suikerrijke producten te snoepen, om het eventueel dreigende tekort aan suiker in het bloed op te vangen. Als uw hond de xylitol net heeft binnengekregen, laat de dierenarts uw hond braken. Als het langer geleden gegeten is, is het via de maag al opgenomen en heeft laten braken geen zin meer. In dat geval zal uw hond nauwgezet in de gaten gehouden moeten worden in de kliniek.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.